Vejr

Sæsonens farligste orkan på vej mod hårdt ramt område

Mindre end to uger efter at Eta hærgede Mellemamerika, er årets hidtil kraftigste orkan på vej.

Den hurtigtvoksende orkan Iota har udviklet sig til en farlig kategori 5-orkan på vej hen over Det Caribiske Hav. Det oplyser den amerikanske orkanvarslingstjeneste NHC.

Iota nærmer sig samme del af Mellemamerika, der for mindre end to uger siden blev ramt af den kraftige orkan Eta.

Ifølge NHC har Iota nu en middelvind på 256 kilometer i timen, og den er dermed denne sæsons kraftigste tropiske orkan i Atlanterhavet.

Kategori 5 er stort set altødelæggende.

Allerede nu har orkanen udløst kraftig regn og blæst på fastlandet.

Billeder viser, hvordan indbyggerne forsøger at gardere sig ved at styrke deres huse med forhåndenværende materialer.

For mange er problemet, at Eta allerede har svækket alt omkring dem, og det derfor er ekstra svært at modstå endnu en tropisk orkan.

Der følger altid enorme mængder nedbør med tropiske storme og orkaner, og som regel er det vandmasserne, der koster flest liv i oversvømmelser og jordskred.

Derfor kan situationen også bliver forværret, da meget jord i de truede områder i forvejen er skyllet løs af Eta.

Ifølge NHC kan Iota nogle steder udløse stormflod på op til mellem 3,6 og 5,5 meter over daglige vande.

Iota forventes at give mellem 200 og 400 millimeter regn de fleste steder, mens enkelte områder kan forvente helt op til 750 millimeter regn.

750 millimeter svarer omtrent til et helt års nedbør i Danmark.

Nyhedsbureauet AP oplyser, at der er iværksat evakuering af mange lavtliggende områder i Nicaragua og Honduras. Grænseområdet mellem de to lande er orkanens forventede landingssted.

I Honduras skulle 63.500 mennesker i løbet af søndag være blevet flyttet i sikkerhed for orkanen. I Nicaragua lød meldingen i går, at 1500 - hvoraf halvdelen er børn – skulle være sendt i sikkerhed, mens 83.000 fortsat er i farezonen.

Iota er årets 30. navngivne tropiske uvejr i Atlanterhavet, hvilket er ny rekord, og det er langt fra sikkert, at den bliver den sidste. Der er to uger tilbage af den officielle orkansæson.