Vejr

Rekordvarme over Norge i nat

Breheimen, der ligger lige syd for Tafjord, er over 2000 meter høj. Frankemann, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons

Rekordvarmt så sent på året.

Det er ikke noget, man forbinder med Norge i midten af november måned, men hele 18,1 grader blev der målt i Tafjord i Møre og Romsdal kommune.

Der er kun en gang tidligere blevet målt en så høj temperatur så sent på året. Det var også præcis 18,1 grader 16. november i 2018.

Varm luft fra Sydeuropa strømmede søndag op over Skandinavien.

Det var meget varm luft for årstiden, der strømmede op over Danmark og Skandinavien søndag, der førte til den rekordhøje temperatur i Norge.

I Danmark blev det til 15,2 grader i Store Jyndevad, hvilket er den fjerde varmeste dag så sent på året siden i hvert fald 1873, hvor man har data fra.

I Norge har man bjerge, og de kan give et ekstra bidrag til temperaturen via føhn-effekten.

Føhn-effekten

Føhn-effekten opleves som en til tider kraftig varm og tør vind, der ofte kommer ganske pludseligt.

Föhn opstår, når luft mættet med vanddamp stiger op ad en bjergkam og afkøles med 0,5° pr. 100 meter. På den modsatte side synker luften ned, men nu som en tør luft, der har den egenskab, at den opvarmes 1° pr. 100 meter. 

Derved bliver temperaturen højere på den side af bjerget, hvor luften synker ned. Dette fænomen kan føre til store temperaturforskelle på hver side af bjergkæden.

Tafjord ligger nord for Breheimen, der en en lille bjergkæde, der er over 2000 meter høj.

Når den varme luft fra syd strømmede hen over Breheimen, blev den opvarmet cirka fem grader.

Tafjord ligger syd for bjerge der er mere end 2000 meter, hvilket giver en betydelig føhn-effekt.

Det var altså nok til en tangering af rekorden i novembernatten.