Vejr

Frygter dødbringende oversvømmelser - nyt tropisk uvejr udvikler sig kraftigt

En tropisk storm, navngivet Iota, forventes at ramme Nicaragua som en kategori-3 orkan.

I Nicaragua og Honduras frygter man dødbringende jordskred og oversvømmelser i et område, der i forvejen er hårdt plaget af uvejr.

Det skønnes, at den tropiske storm Iota kan give mellem 500 og 750 millimeter regn til de centralamerikanske lande. I Danmark falder der til sammenligning 712 millimeter regn om året.

Selvom Iota også bringer voldsom vind og stormflod, er det især de voldsomme regnmængder, man frygter. Området er i forvejen plaget af oversvømmelserne fra orkanen Eta.

Risiko for dødbringende jordskred

Eta gav oversvømmelser og jordskred med mange dødsfald til følge for lidt over en uge siden i flere af de centralamerikanske lande. Derudover er floder gået over deres bredder og ført til yderligere oversvømmelser.

Det gør især risikoen for oversvømmelser langs floderne og jordskred endnu større. På grund af den meget regn den seneste tid kan nye jordskred lettere genereres.

Bemærk på ovenstående grafik, at Iotas bane næsten er sammenfaldende med den bane, Eta havde for lidt over en en uge siden. Det er præcis det samme område, som igen får det mest voldsomme regnvejr.

Stormflod på fire meter og vindstød på 240 kilometer i timen

Udover de enorme regnmængder vil Iota også give andre ødelæggelser.

Iota ventes at løfte vandstanden med mellem tre og fire meter. Det giver store ødelæggelser på det kystområde som Iota rammer.

I forbindelse med landgang ventes vindstød op til 240 kilometer i timen. Det er livsfarligt og ødelæggende for huse og infrastruktur.

Mest aktive orkansæson nogensinde

Iota er det 30. navngivne uvejr i Atlanterhavet og Caribien i år. Det er to flere end rekorden fra 2005. Af de foregående 29 uvejr har 12 udviklet sig til orkaner.

Hvis Iota, som ventet bliver en kategori-3 orkan, bliver det den sjette såkaldte 'Major Hurricane'.

Orkaner i kategori tre, fire og fem kaldes 'Major Hurricanes'.