Vores jord

Knap 10 grader - ny varmerekord 2400 kilometer nord for Danmark

Skilt med advarsel om isbjørne ved Longyearbyen på Svalbard. Arkivfoto. Hannah Mckay / Ritzau Scanpix

Varmerekorden for november blev slået med over halvanden, grader da man tidligt torsdag målte 9,4 grader på Svalbard.

Den norske øgruppe Svalbard, der er placeret 700 kilometer nord for det nordligste fastlandsnorge, er et af de steder i verden, der mærker den globale opvarmning allermest.

Natten til torsdag steg temperaturen ved Reindalspasset med over fem grader, så den nåede op på 9,4 grader. Det er den højeste novembertemperatur målt på Svalbard - rekorden lød før på 7,8 grader.

Ved Svalbard lufthavn i Longyearbyen, 35 kilometer nordvest for Reindalpasset, målte med også højere temperatur end den gamle varmerekord. Her blev der målt 9,2 grader.

Årsagen til varmen var et dybt lavtryk i Grønlandshavet vest for Svalbard. Lavtrykket har virket som en varmepumpe, der har hentet varm luft fra syd op til den arktiske øgruppe.

Esmark gletsjeren på øen Spitsbergen, Svalbard. Foto fra 24. september 2020.

Varmerekorden kan ikke stå alene som argument for klimaforandringerne, men den er kun én i en lang række af beviser for klimaforandringer i de arktiske egne.

Skruen uden ende - arktiske egne er særligt sårbare overfor klimaforandringer

Det varmere vejr på Svalbard betyder, at en større del af nedbøren bliver regn i stedet for sne. Varme og regn får snedækket til at smelte, så mere klippe bliver blotlagt.

Sne virker som et spejl, der bortkaster solstrålernes varme. Når sneen erstattes af 'ren klippe' vil solstrålerne opvarme mere, hvilket betyder større dele af sneen smelter.

Mindre sne fører derfor til større opvarmning, og processen er en selvforstærkende effekt. Der kommer også mindre is på havet, hvilket betyder havvandet bedre kan opvarmes. Det er den samme selvforstærkende effekt. Derfor er de arktiske egne særligt sårbare overfor global opvarmning.

Voldsomme klimaforandringer på Svalbard

Kun en gang før sommeren 2020 har man målt over 20 grader på Svalbard. I juli 2020 måltes over 20 grader fire dage i træk, og med 21,7 grader fik man ny absolut varmerekord.

Klimaforandringerne på Svalbard mærkes hele året rundt, og de seneste 50 år er middeltemperaturen steget med fire grader. Det er i vinterhalvåret, klimaforandringerne er mest markant. Vinteren er blevet over syv grader varmere de seneste 50 år.

De seneste 30 år er gletsjerarealet på Svalbard faldet med syv procent.