Vejr

Eta på kurs mod Florida - styrkes til tropisk orkan

Ødelæggelser som følge af Eta i Planeta i Honduras. I Honduras kostede jordskred og oversvømmelser  62 mennesker livet. Orlando Sierra / Ritzau Scanpix

Eta, der har kostet flere hundrede menneskeliv, rammer det nordøstlige Florida torsdag morgen lokal tid.

Det nordøstlige Florida forbereder sig på den tidligere kategori 4-orkan Etas ankomst torsdag eftermiddag dansk tid.

Eta er i skrivende stund en tropisk storm, men styrkes i øjeblikket og ventes i aften igen at være en tropisk orkan. De seneste prognoser har dog det tropiske uvejr til at svækkes en smule lige før landgang.

Prognose af Eta. Eta vil først styrkes fra tropisk storm til orkan, men ventes igen at svækkes før landgang.

Vinden vil derfor heller ikke skabe de store problemer, men regnen kan skabe oversvømmelser. Der ventes lokalt op til 150 millimeter og generelt mellem 50 og 100 millimeter regn i det nordøstlige Florida.

Større problemer i sydlige Florida og vestlige Cuba

Eta sender i øjeblikket voldsomme tordenbyger ned over det sydlige Florida og vestlige Cuba. Her har det regnet længe, og det amerikanske orkancenter NHC melder om, at der lokalt - med det der allerede er faldet - kan falde i alt op til 500 millimeter i Sydflorida og 625 millimeter i det vestlige Cuba. Til sammenligning falder der 712 millimeter regn i Danmark om året.

Allerede mandag havde Eta ført til oversvømmelser i det sydlige Florida. Her en vej i Miami.

Mange dødsfald i Mellemamerika

Eta var en kategori 4-orkan, da den i sidste uge gik i land i Nicaragua. Under sin passage gennem Nicaragua og Honduras førte voldsomme mængder regn til enorme oversvømmelser i flere Mellemamerikanske lande.

Oversvømmelser i Macuspana, Mexico. Selvom Etas bane ikke ramte Mexico, har oversvømmelser fra orkanen ført til 27 dødsfald i landet.

Prognoser viste, at der lokalt kunne falde 1000 millimeter regn i Nicaragua og Honduras, men flere andre lande har også haft meget store oversvømmelser og dødbringende jordskred.

I Guatemala meldes der om over 150 dødsfald som følge af Etas store regnmængder. I Puerto Barrios, i den nordøstlige del af Guatemala, blev der på et døgn registreret 355 millimeter regn. Det er det halve af, hvad der falder i Danmark om året.

Oversvømmelser i Tela, Honduras. Her er der målt 560 millimeter regn i forbindelse med Eta.