Vejr

Orkanen Eta har kostet mindst 70 mennesker livet i Mellemamerika

I flere mellemamerikanske lande er der faldet over 600 millimeter regn.

Resterne af orkanen Eta, der tirsdag aften ramte Nicaragua, har de seneste døgn givet enorme mængder regn i flere mellemamerikanske lande, der har udløst jordskred og givet oversvømmelser.

Flere end 70 mennesker er omkommet, endnu flere meldes savnet, og flere hundrede er strandet på hustage eller afskåret fra omverdenen på grund af oversvømmelserne. Det skriver nyhedsbureaet Reuters.

Oversvømmelse i Puerto Barrios i Guatemala City 5. november.

I Guatemala nåede dødstallet ifølge de lokale myndigheder op over 50 i løbet af torsdagen, hvor mudderskred begravede flere end 20 huse i to landsbyer.

-Lige nu forsøger vi at komme dertil til fods, fordi der ikke er nogen anden vej, sagde Guatemalas præsiden Alejandro Giammattei til Reuters, hvor han henviste til oversvømmede veje, der komplicerede redningsindsatsen.

Også Honduras er blevet ramt af mudderskred og oversvømmelser.

Otte mennesker er omkommet i Honduras, hvor flere end 5000 mennesker er blevet evakueret fra de hĂĄrdest ramte omrĂĄder i det mellemamerikanske land.

Vej oversvømmet i Toyos i Honduras 4. november 2020.

Ifølge Reuters var 63 byer i Honduras torsdag afskåret fra al kommunikation, og mindst 20 broer var ødelagt af vandmasserne.

Myndighederne meddelte, at omkring 500 mennesker blev reddet fra deres hustag i Honduras torsdag, da vandstanden fortsatte med at stige.

- Vi forlader ikke området, før vi redder den sidste person, fortalte Honduras præsident, Juan Orlando Hernandez, medierne og tilføjede, at redningsindsatsen ledet af politi, soldater og brandmænd fortsætter natten over.

Også i Costa Rica og Panama har oversvømmelser og jordskred kostet menneskeliv.

Oversvømmelse i Bambito i det vestlige Panama 5. november 2020

Orkanen Eta har givet mere end 600 millimeter regn

De store nedbørsmængder og de efterfølgende oversvømmelser og jordskred skyldes den tidligere tropiske orkan Eta, der sent tirsdag aften ramte kysten i det nordvestlige Nicaragua som en kategori-4 orkan med vindhastigheder på 220 kilometer i timen.

Den var efter orkanen Laura den næstkraftigste tropiske orkan i Atlanterhavet og Caribien, der har ramt land i 2020.

Fra Nicaragua bevægede orkanen sig videre mod Honduras og Guatemala, hvor den blev nedgraderet til en tropisk storm og senere et tropisk lavtryk.

Lastbil og bus fanget i vandmasserne på oversvømmet vej nær Pimienta i Honduras 5. november.

Over de bjergrige områder i Honduras og Guatemala gav resterne af orkanen enorme mængder regn.

Siden tirsdag meldes der ifølge officielle nedbørsmålinger om op til 362 millimeter regn i Guatemala, mens der i Honduras er registreret hele 670 millimeter regn i byen Tela.

Eta fortsætter mod Cuba og USA

Fredag har resterne af Eta bevæget sig væk fra land, og den ligger fredag formiddag som et tropisk lavtryk ud for kysten mellem Belize og Honduras.

Herfra vil den over det varme havvand atter udvikle sig til en tropisk storm, mens den bevæger sig mod nordøst til Cuba.

I starten af næste uge kan Eta ramme Florida for senere at bevæge sig ind i den Mexicanske Golf, hvor den med regn og blæst kan true det sydlige USA.