Vores jord

Oktober slog europæisk varmerekord

Der er aldrig målt en varmere oktober i Europa

Hvis du synes, at det har været varmt den seneste måneds tid, er du ikke alene. Oktober 2020 er ifølge EU’s klimaobservation, Copernicus, den varmeste oktober målt i Europa nogensinde.

Den rekordvarme oktober følger en rekordvarm september.

Og det er ikke bare i Europa, der har været varmere end normalt.

På verdensplan er det dog kun den tredjevarmeste oktober målt nogensinde, men den er kun marginalt bagefter de andre rekordvarme oktober-måneder.

Mindre end 0,1 grad adskiller denne oktober fra de to tilsvarende rekordmåneder i 2005 og 2019.

Den globale opvarmning er noget, det internationale samfund forsøger at holde nede på halvanden eller maksimalt to grader i forhold til før industrialiseringen.

Det er i forhold til det opsigtsvækkende, at denne oktober var 0,62 grader varmere end en gennemsnitsoktober.

Det er i den forbindelse også værd at nævne, at de seks vameste oktobermåneder har fundet sted inden for de seneste ti år.

Mere varmt end koldt

I Europa helt ud til Sortehavet og nord på har temperaturerne været markant højere end gennemsnittet. I Sydeuropa og vest for alperne har det været koldere.

Globalt er det især Arktis og store dele af Asien, der har haft en relativ varm oktober. På den sydlige halvkugle, hvor de er godt inde i deres forår nu, har flere lande i Sydamerika og Afrika haft decideret hedebølge.

Store dele af det øvrige Afrika har ligeledes haft det varmere end normalt.

Det har været køligere end gennemsnittet i store dele af Nordamerika og det sydøstlige Stillehav.

De kølige dele af verden har dog ikke kunne udligne de varme dele, og dermed er oktober endt i den globale varme top-tre.

Varmt til søs

Lufttemperaturen ude over havene har generelt også ligget højt i oktober.

Den mest markante kuldeafvigelse finder vi i den ikke-tropiske del af havene på den sydlige halvkugle. Her har mange områder været koldere end gennemsnittet.

For at kunne sammenligne klimaet fra år til år bruges en såkaldt klimanormal, der her dækker over gennemsnittet i perioden 1981-2010. Når der her henvises til gennemsnittet, er det det 30-årige gennemsnit hen over den periode.