Vejr

Så meget risikerer du at tage på de næste måneder

Kulden og det svindende dagslys får os til at spise mere, siger professor og overlæge fra Rigshospitalet.

Selvom efteråret har vist sig fra sin milde side indtil videre, er det alligevel blevet så koldt, at huer og vanter for de flestes vedkommende er fundet frem, og radiatoren er blevet tændt. Samtidig mindskes dagslyset i øjeblikket hastigt frem mod vintersolhverv 21. december.

Kombinationen af netop faldende temperaturer og mindre dagslys kan for mange aflæses på badevægten. Bente Klarlund Pedersen, professor og overlæge på Rigshospitalet forklarer:

- Der sker noget med os henover de kommende måneder, og det er, at vi tager på. Eller er i risikozonen for det. Studier har vist, at vi faktisk i gennemsnit tager mellem to og fire kilo på fra nu og frem til det tidlige forår, siger Bente Klarlund Pedersen.

Professor og overlæge Bente Klarlund Pedersen arbejder til daglig på Rigshospitalet, hvor hun forsker i ernæring og sundhed.

Kulde giver øget appetit

Den øgede vægt forklarer Bente Klarlund Pedersen med, at vi spiser op mod 200 kalorier ekstra i efterårs- og vintermånederne sammenlignet med forår og sommer. Årsagen til, at vi indtager flere kalorier, skal findes i de faldende temperaturer.

- Når vi fryser, får vi øget appetit, for instinktivt ved kroppen, at når der kommer føde ned i mavesækken, så bliver kroppen varm. Man genererer nemlig varme ved at fordøje maden. Samtidig giver kulde tit lyst til at spise varme og kalorieholdige fødevarer, fortæller Bente Klarlund Pedersen.

Hun tilføjer, at der også er et evolutionært element i den øgede appetit om vinteren. For vores forfædre gjaldt det nemlig om, at få depoterne fyldt så meget op som muligt henover en måske streng vinter, og kroppen hjalp til ved at sørge for at øge appetitten.

Det ser ud til at vores krop stadig husker på det i dag til trods for, at vi i nutiden har adgang til ligeså meget mad sommer som vinter.

Kulde giver øget lyst til varme og kalorierige fødevarer. Her er det varm chokolade og churros.

Mindre dagslys har også en indflydelse

Det er ikke et problem at indtage 200 ekstra kalorier om dagen, hvis blot disse forbrændes. Men også det parameter er vi udfordret på i de mørke måneder. Dagslyset har nemlig en afgørende indflydelse på både vores mæthedsfornemmelse samt energiniveau.

- Når der er mindre lys, stiger produktionen af søvnhormonet melatonin. Det giver øget appetit og mindre lyst til at bevæge sig, forklarer Bente Klarund Pedersen og tilføjer, at vi går cirka 2000 skridt færre om dagen i efterårs- og vintermånederne sammenlignet med forårs- og sommermånederne.

I november måned står solen lavt og der er kun 8-9 timers dagslys. Men det er vigtigt at prioritere at komme ud og nyde det lys, som der trods alt er. Billedet her er fra Sønderborg, tirsdag 3. november.

Vigtig at komme udenfor - både for vægt og humør

Det mindre dagslys, vi får om vinteren, er en af de vigtigste faktorer i den vægtøgning, mange oplever. Også for de cirka ti procent af den danske befolkning, som hvert år rammes af vinterdepression.

- Den vinterdepression eller winterblues, der opstår hos nogle, giver en lyst til at overspise. Det viser studier, og derfor er det også meget vigtigt, at man søger så meget dagslys som muligt i disse måneder, forklarer Bente Klarlund Pedersen.

Sørg for at komme udenfor - også når det regner, lyder rådet fra Bente Klarlund Pedersen.

Hun anbefaler, at man lægger sine løbe- og gåture i dagslyset, rykker skrivebordet hen til vinduet og i det hele taget har fokus på at komme ud i de timer, der er lys. Derudover er det en god idé at holde et vågent øje med sin skridttæller og forsøge at fastholde det bevægelsesmønster, som man havde i sommermånederne.

Men hvor slemt er det egentlig?

Men skulle det ske, at man alligevel tager nogle kilo på henover de kommende måneder, så kan man - måske - slå koldt vand i blodet:

- Det er ikke slemt at tage to kilo på, især ikke hvis, man sørger for at bevæge sig samtidig, men hvis det er hvert år, man gør det, så tager man hurtigt 20 kilo på på ti år, afslutter Bente Klarlund Pedersen.