Vejr

Årets kraftigste orkan oversvømmer Centralamerika

Oversvømmet gade i Tela, Honduras 3. november. Der vil fortsat falde voldsomme regnmængder de næste dage i Honduras. Jorge Cabrera / Ritzau Scanpix

Prognoser har op til 1000 millimeter regn til Nicaragua og Honduras, hvor man frygter livstruende jordskred og massive oversvømmelser.

Orkanen Eta blev før landgang i Nicaragua årets kraftigste hurricane, som tropiske orkaner kaldes i Caribien og Atlanterhavet.

Efter landgang er det Etas voldsomme regnmængder, som udgør den største trussel. Eta bevæger sig langsomt, og frem til fredag vil der komme voldsomme regnmængder i Nicaragua, Honduras, Guatemala og Belize.

Eta's bevægelse de næste to døgn. Nedbørstal fra National Hurricane Center.

Mere regn de næste dage end der falder i Danmark om året

National Hurricane Center advarer om mellem 380 og 635 millimeter regn til Nicaragua og Honduras med lokalt maksimum på 1000 millimeter. Til sammenligning falder der 712 millimeter regn i Danmark om året.

I Danmark bruger vi skybrud, når der falder 15 millimeter regn på en halv time. Her kan kloaknettet have svært ved at følge med. 1000 millimeter svarer til konstant skybrud i over 33 timer.

Humuya floden, der er gået over sine bredder i Santa Rita, Honduras 3. november 2020. Trykket på floderne vil forøges voldsomt de næste dage.

Derfor advares der også mod livstruende oversvømmelser og jordskred. De største regnmængder ventes at falde i bjergrige områder af Nicaragua og Honduras. Regnen vil naturligvis føre til yderligere oversvømmelser flere steder.

Der er allerede massive oversvømmelser, og det bliver bare værre de næste døgn. Flere floder vil gå over deres bredder, og der er stor fare for jordskred. Jordskred kan somme tider begrave beboelsesområder og føre til mange dødsfald.

Der er derfor fare for, at Eta kan blive årets mest dødbringende orkan i Atlanterhavet og Caribien.

Dødbringende kategori-4 orkan

Vinden omkring Eta nåede 240 kilometer i timen kort før landgang i Nicaragua. Dermed havde Eta status af en kraftig kategori-4 orkan på skalaen, der går til fem. Det samme som årets hidtil kraftigste hurricane Laura havde, før den ramte Texas sidst i august.

Creole i Louisiana 10. oktober efter orkanerne Delta og Laura har ramt den sydlige del af Louisiana.

Laura kostede 77 dødsfald, hvoraf 42 var amerikanere. Inden Laura ramte USA, havde den også raseret i Puerto Rico, Den Dominikanske Republik, Haiti og Cuba.

Mest aktive orkansæson

Orkansæsonen har været den mest aktive nogensinde med 28 navngivne uvejr. Det er en tangering af rekorden fra 2005, hvor årets sidste navngivne uvejr indtraf 30. december.

Årets navngivne tropiske uvejr. Navne med rød cirkel er "Major hurricanes".

Af årets 28 navngivne uvejr har 12 opnået orkanstyrke, og 5 er blevet såkaldte major hurricanes, som orkaner af kategori 3, 4 og 5 bliver kaldt.

Orkansæsonen i Atlanterhavet og Caribien har for en sjælden gangs skyld været mere aktiv end i Stillehavet. Kun i 2010 og 2005 har man tidligere oplevet flere tropiske uvejr i Atlanterhavet end i Stillehavet. Der har dog været en kraftigere orkan i Stillehavet end Laura og Eta. Det var supertyfonen Goni, der kort før landgang i Filippinerne blev en kategori-5 orkan.

Efter Eta forlader Centralamerika, vil den bevæge sig som en tropisk storm mod Cuba og senere måske Florida.

Efter Eta forlader Centralamerika, vil den igen styrkes over hav på en bane mod Cuba. Eta ventes at nå Cuba natten til lørdag eller først på lørdagen. Herefter vil Eta antageligt bevæge sig mod Florida.