Vejr

Efterårets flotte farver er over os - derfor skifter bladene farve

Det koldere vejr har udløst en farveeksplosion i naturen – hvor den før stod grøn, er det nu de gule, brune og røde nuancer, der dominerer.

Et af årstidens smukkeste syn er langsiden af en skov, hvor bladene er skiftet til efterårets flotte nuancer. Og det er netop nu, mens bladene stadig hænger på træerne, at synet kan nydes.

De flotte farver har også vakt opsigt blandt danskerne, og i lighed med tidligere år strømmer det ind med billeder af flotte alléer, levende hegn og parker.

Men som hvert år dukker spørgsmålet også op. Hvad er det egentlig, der får bladene til at skifte farve?

Den grønne farve sidder i bladenes klorofyl, som træerne bruger til at optage energi fra solen gennem fotosyntesen. Men der er også nærringstof i klorofyl, og den næring kan træerne ikke lade gå til spilde inden vinteren.

- Træerne vil suge så mange næringsstoffer til sig som muligt, og så forsvinder den grønne farve, så man ser de andre farvestoffer i bladet. De andre farver, de gule og orange, har hele tiden været der, men den grønne har domineret, forklarer Anders Ræbild, der er lektor i træers biologi ved institut for geovidenskab og naturforvaltning ved Københavns Universitet.

Træet trækker med andre ord selv klorofylet og dermed den grønne farve ud af bladene.

Døden klæder sig i brunt

Når træet så har optaget de sidste næringsstoffer, er der kun én farve tilbage, den brune. Det sker som regel, når frosten indtræffer og slår bladene ihjel.

- Når bladet er dødt, forsvinder alle de andre farver, siger Anders Ræbild og fortsætter:

Efterårets farver spejler sig i det krusede vand.

- Bladet kan ikke længere bruges til noget, når træet har suget nok ud af bladene. Derfor dannes der et løsningsvæv, så bladet kan falde af.

Det røde mysterium

En af de typiske efterårsfarver skiller sig lidt ud. Den røde. Den er interessant, fordi den først dannes i efteråret, hvor den gule og den orange farve hele tiden har været i bladet.

- Det er et stort mysterium, hvorfor der bliver dannet nye farvestoffer. Der er en teori om, at det kan være signalfarver til insekter om at holde sig væk. Måske forsøger træet at afskrække insekter, eller måske kan insekterne ikke se farverne. Det er dog kun en ikke særligt velunderbygget hypotese, fortæller Anders Ræbild.

Gul, orange, brun samt resterne af noget grønt. Træerne står flot ved Letbæk Mølle ved Varde.

Den røde farve har en tendens til at blive fremtrædende i køligt vejr, men hvis der er kraftig frost, får bladene den brune farve med det samme.

Senere løvfald

I takt med at vintrene er blevet mildere, er der også mange, der har en ide om, at bladene falder senere af træerne end tidligere. Dette er imidlertid kun sparsomt dokumenteret. Men træbiologen har samme indtryk:

- Man kan sige, at i og med at det bliver varmere, så vil jeg mene, at der er en tendens til at løvfaldet sker senere end tidligere.

Snart ender alle bladene på jorden som her på Nordals.

I naturen står træerne netop nu i de flotte farver, men hvor længe afgøres af vejret. De grønne blade er der ikke mange tilbage af.

- En storm vil hjælpe med at få de sidste blade revet af træerne. Hvis vi får mildt vejr, vil der gå længere tid. Nogle træer, som for eksempel syrener, skal holde på bladene længere end andre træer, men jeg forventer, at langt de fleste blade vil være røget af inden for den næste uge eller to, slutter Anders Ræbild.

På dette dronebillede af Hunosøen på Møn ses det, hvordan de røde nedfaldne blade laver et kæmpe mønster på overfladen.