Vejr

Orkanen Zeta har ramt Mexico - har nu kurs mod USA

Zeta ramte mexicanske feriebyer med vinde af orkanstyrke.

Orkanen Zeta ramte tidligt tirsdag morgen Yucatan-halvøen i Mexico med store mængder regn og vindstød langt over grænsen for orkan.

Det er anden gang på en måned, at Yucatan-halvøen bliver ramt af en tropisk orkan.

Ifølge National Hurricane Center ramte Zeta som en kategori 1-orkan nær Playa del Carmen på den nordøstlige del af Yucatan-halvøen.

Orkanen Zeta gik tidligt tirsdag morgen i land på den nordøstlige del af Yucatan-halvøen.

Orkanen ramte et af Mexicos største turistområder med badebyen Cancun som centrum.

Her blev der målt vindstød af orkanstyrke, mens de højeste vindhastigheder blev målt længere mod syd i Playa del Carmen, hvor middelvinden med 33 meter per sekund akkurat nåede orkanstyrke, mens de højeste vindstød blev målt til 39 meter per sekund.

Det er kun to uger siden, orkanen Delta ramte samme område. Delta var en kategori 2-orkan, da den passerede Yucatanhalvøen i starten af oktober.

Tirsdag er Zeta passeret ind over Yucatanhalvøen, hvor den har mistet lidt af sin kraft, og den er sent tirsdag formiddag nedgraderet til en tropisk storm, der dog stadig forventes at kunne give op til 200 millimeter regn, mens den passere.

Har kurs mod USA

I de kommende døgn vil Zeta hen over Den Mexicanske Golf atter tage til i styrke og bevæge sig mod nord.

Ifølge de seneste prognoser fra National Hurricane Center vil den sent onsdag kunne ramme USA, hvor den lige nu ser ud til at gå i land i staten Louisiana som en kategori 1-orkan.

Prognose: Zeta ventes at ramme USA sent onsdag aften.

Sætter rekorder på stribe

Zeta er årets 27. navgivne tropiske storm eller orkan, og går den i land i Louisiana, vil det være femte gang i år, at et navgivent tropisk stormsystem rammer den amerikanske sydstat. Det er en ny rekord.

Orkanen Delta ramte Louisiana i starten af oktober, mens orkanen Laura ramte stort set samme sted sidst i august.

Desuden vil Zeta blive 11. navngivne tropiske storm eller orkan, der rammer USA i år. Det er heller ikke set, siden man i 1851 begyndte at registrere tropiske storme og orkaner.