Vejr

Gammel tropisk orkan bliver en atmosfærisk bombe i Atlanterhavet

Hele 500 kilometer syd for lavtrykket vil der tirsdag morgen kunne være vindstød af orkanstyrke.

Den tidligere tropiske orkan Epsilon giver i det kommende døgn anledning til efterårets hidtil voldsomste lavtryk i Nordatlanten, der udover vinde af orkanstyrke også vil give op til 16 meter høje bølger.

I den seneste uge har Epsilon som en tropisk orkan over Atlanterhavet langsomt bevæget sig mod nord, og natten til mandag meddelte de amerikanske hurricanemeteorologer fra National Hurricane Center, at Epsilon over det koldere hav i Nordatlanten havde mistet sine tropiske egenskaber og var blevet et almindeligt lavtryk.

Klokken 1 natten til mandag lå den tidligere tropiske orkan epsilon ud for Newfoundland.

Udvikler sig til atmosfærisk bombe

Den gamle orkan er således ved at miste sin styrke. Det bliver der dog lavet om på i løbet af mandagen og natten til tirsdag, hvor den varme og fugtige luftmasse, som Epsilon bringer med sig, støder ind ind i kold polarluft, der fra Grønland blæser direkte ned i den gamle tropiske orkan.

Det sætter gang i en voldsom lavtryksudvikling, der kan kategoriseres som en atmosfærisk bombe, når lufttrykket i lavtrykkets center fra natten til mandag og et døgn frem falder fra 970 til 937 hektopascal.

Det er et trykfald på 33 hektopascal, der sker på blot et døgn.

Når luftrykket falder 24 hektopascal på et døgn, betegnes det som en atmosfærisk bombe.

Prognose: Tirsdag formiddag vil resterne af Epsilon have dannet et kæmpelavtryk over Atlanterhavet.

Vindstød af orkanstyrke 500 kilometer fra lavtrykkets center

Tirsdag morgen vil resterne af Epsilon over Atlanterhavet syd for Island have udviklet sig til orkanlavtryk, der vil give blæsende vejr i store dele af Nordatlanten.

Syd for lavtrykket vil det blæse med orkan i middelvinden, og vindstødene kan nå op nær 50 meter per sekund, når lavtrykket ifølge de seneste prognoser kulminerer med et lufttryk på 936 hektopascal.

Orkanlavtrykket vil have en enorm udbredelse, og hele 500 kilometer syd for lavtrykkets center vil vindstødene kunne nå orkanstyrke.

16 meter høje bølger

De kraftige vinde af orkanstyrke giver enorme bølger i store dele af Nordatlanten.

Bølgehøjde tirsdag klokken 11.

Syd for lavtrykket ventes tirsdag op til 16 meter høje bølger, og i et stort område ventes bølgerne at være mere end 10 meter høje.

Bølgerne kan så langt som helt frem til Irlands kyst nå op på 5 meters højde.

De enorme bølger er tæt på den højest registrerede bølgehøjde nogensinde. Den er 19 meter, som en bølge blev målt til af en bøje mellem Island og Skotland i februar 2013.

Kraftigere end de voldsomste stormlavtryk i Danmark

Med et lufttryk på 936 hektopascal, når lavtrykket kulminerer tirsdag morgen, vil resterne af Epsilon blive dette efterårs hidtil kraftigste stormlavtryk i Atlanterhavet.

Til sammenligning nåede lufttrykket under decemberorkanen i 1999 blot ned på 952 hektopascal, da orkanen passerede Danmark.

Det laveste lufttryk registreret i Danmark er 943,5 hektopascal, der blev målt i februar 1907.

I Atlanterhavet kan lavtrykkene dog blive endnu kraftigere.

Supertankeren Braer forliste ved Shetlandsøerne i januar 1993.

Det dybeste registrerede lavtryk i Nordatlanten var den såkaldte Braer-storm, som betød, at supertankeren 'Braer' forliste ved Shetlandsøerne i januar 1993. Braer-lavtrykket havde et centertryk på 913 hektopascal.

Får også betydning for det danske vejr

Selvom kæmpelavtrykket forbliver over Atlanterhavet, får det også betydning for vejret her i Danmark.

I første omgang vil lavtrykket i løbet af onsdagen sende sine fronter med regn og blæst ind gennem Nordsøen og videre til Danmark.

Senere på ugen kan flere kraftige lavtryk dannes syd for resterne af Epsilon.

Det vil i perioder give os blæsende og ustadigt efterårsvejr.