Vejr

Efteråret er lig med plantesæson

Når træer og buske har pakket sig sammen til vinteren, er det blevet tid til at plante ud.

Der er nok mange, der har lukket havesæsonen for i år, men måske bør haveredskaberne findes frem en sidste gang inden vinter.

Selvom det er blevet koldere, er det nemlig perfekt vejr til at sætte planter i jorden.

Buske og frugttræer er så at sige ved at lukke ned for vinteren, og dermed forstyrrer man ikke vækst af blade og frugter ved at plante dem ud nu.

- Vi skal plante om efteråret, fordi der er høj luftfugtighed, samtidig med at planterne helt naturligt er ved at modne af, fortæller gartner Martin Bruun fra Kolding Plantecenter.

Ved at plante nu får man et forspring på syv måneder i forhold til foråret – for rødderne gror hele tiden. Planterne vil dermed have etableret sig i jorden og dermed have overskud til væksten over jorden, når vinteren er omme.

- Normalt har vi nogle meget tørre perioder i foråret, og hvis man glemmer at vande planterne, har de en tendens til at dø lidt, hvis man planter om foråret, siger Martin Bruun.

Planterne er klar til at sætte ud, når de er modnet af. Det vil sige, at de har indstillet vækst udadtil og i stedet sender al energien ned i rødderne. For det er rødderne, der bringer planterne trygt gennem vinteren.

Martin Bruun forklarer, at man kan kigge på planternes spidser. De må ikke være for bløde. Hvis de er det, når man planter dem, risikerer man, at de dør et lille stykke ned.

- Man skal bare have helt ro på. Vi har en lang plantesæson foran os, siger han.

Vejret er perfekt til planter med bare rødder, som for eksempel liguster, og også frugttræerne har bedst af at komme i jorden i denne kolde tid.

- Frugttræerne er jo fuldstændigt afmodnede nu. De kan plantes nu, og indtil jorden er frostbunden, siger Martin Bruun.

Og frostbunden er ikke det samme som nattefrost. Nattefrost er i sig selv ikke et problem, så længe jorden ikke er frossen.