Vores jord

Antallet af vejr- og klimakatastrofer femdoblet på 50 år

Antallet af katastrofer i forbindelse med vejr, klima og vand er femdoblet de seneste 50 år.

Et af paradokserne i forbindelse med den globale opvarmning er, at man ikke kan tage enkelthændelser og sige: ”se dette skyldes den globale opvarmning”.

Der har altid været ekstreme hændelser, hvor vejret har haft katastrofale følger for de mennesker, der har været på det forkerte sted på det forkerte tidspunkt. Men man ved, at stigende temperaturer på Jorden vil udløse mere ekstremt vejr.

Ifølge en rapport som FN’s meteorologiske verdensorganisation, WMO, udgav sidste uge, er antallet af katastrofer udløst af vejr, klima og vand femdoblet over de seneste 50 år. De har opgjort antallet af katastrofer i perioden til 11.000.

- Man skal godt nok være skeptisk, hvis man stadig ikke tror, vores klima har ændret sig radikalt, siger meteorolog ved TV 2 Vejret Peter Tanev.

Som vejrmand gennem mere end 20 år finder han det efterhånden sværere og sværere at være optimistisk på klimaets vegne.

- Der er meget langt mellem de positive historier, mens de negative kommer med kortere og kortere mellemrum, siger han og fortsætter:

- Rekorderne begynder efterhånden at stå i kø, og det er rekorder, der på alle måder viser et tydeligt, blinkende rødt klimasignal, siger Peter Tanev.

Antallet af omkomne i de 11.000 katastrofale hændelser over de seneste 50 år løber op i to millioner mennesker.

Det europæiske fotobureau EPA har samlet nogle billeder af hændelser, der alle falder inden for den kategori, der kan tilskrives klimaforandringer. Alle billederne er fra 2020.