Vejr

Flot tangentbue stod klart på himlen

Et af de klassiske halo-fænomener kunne tydeligt ses over Danmark.

På himlen ses normalt skyer, sol, måne og stjerner, men nogle gange sniger der sig nogle mere usædvanlige fænomener på hvælvet.

Sådan et ramte Danmark mandag morgen, og det har fået flere brugere til at sende billeder af det opsigtvækkende syn ind til TV 2 VEJRET.

På billederne ses en nærmest cykelstyrsformet figur i alle regnbuens farver.

Der er imidlertid ikke tale om en regnbue – eller et cykelstyr – men en såkaldt øvre tangentbue. Og den dannes ikke af regn, men af iskrystaller.

En øvre tangentbue er et optisk fænomen beslægtet med de cirkelformede haloer, der af og til ses rundt om solen.

Den enkle cirkelformede halo rundt om solen er relativt almindelig og dukker ofte op i TV 2 VEJRETs brugerbilleder. Der var også flere observationer af dem i weekenden.

De forskellige beslægtede fænomener optræder ofte sammen med den almindelige halo, da det de udløses af nogle af de samme forhold.

Fænomener opstår i højtliggende cirrusskyer bestående af sekskantede iskrystaller.

Når iskrystallerne ligger vandret, bryder de lyset, hvilket kan danne en eller to bisole, alt efter hvor stort et område skyerne dækker. På engelsk kaldes bisole for sun dogs, da de følger solen som små hunde.

Hvis iskrystallerne ligger mere kaotisk i skyerne, danner de en eller flere haloer og buer på himlen.

Skal iskrystallerne danne en tangentbue, kræver det aflange, blyantformede krystaller, der skal ligge vandret i luften.

Under helt optimale forhold kan der være otte-ni fænomener på en gang. Det skete 14. april i år, hvor det væltede ind med billeder af bisole, solsøjler, solbuer, øvre tangentbuer og cirkumzenitalbuer. Alt sammen fanget på samme formiddag hen over Jylland.

Dette himlens svar på pokerverdenens full house er dog relativt sjældent i Danmark.