Vejr

Fangede flot regnbue fra veteranfly over Viborg

Når en regnbue ses fra oven, løftes den fri fra jorden, så underdelen kommer til syne.

De fleste har et billede af, hvordan en ægte regnbue ser ud. Det er en klar og tydelige bue, der rejser sig symmetrisk over jorden i flotte farver. Men ser man tingene fra en anden vinkel, ændres regnbuen også.

Det skete denne uge for Orla H. Gravesen, der flyver veteranfly. Fra sit sæde i det 81 år gamle fly kunne han se regnbuen over Viborg Flyveplads oppefra, og dermed fik han også udsyn til undersiden af regnbuen.

På billedet, der er taget på højkant ud ad vinduet, ses, hvordan regnbuen begynder at bøje indad forneden i cirklen, og Orla H. Gravesen fortæller, at der var en fuld cirkel at se på himlen.

Når man som beskuer kommer op i luften, frigøres buen så at sige fra jorden, og dermed kan det blive muligt at se en hel regnbuecirkel.

Set nede fra jorden vil undersiden af cirklen aldrig kunne ses.

Dette skyldes, at en regnbue i princippet er en fuld cirkel, hvor midtpunktet er i linjen gennem solen og dit hoved.

Hvis du skal have solen langt nok ned bag dig, til at cirklens midtpunkt hæver sig over jorden, uden at solen samtidig går under horisonten, er du altså nødt til at komme op i højden. Som for eksempel fra en bjergtop eller i et veteranfly over Viborg.

Fra sin flyvemaskine kunne Orla H. Gravesen se hele regnbuecirklen på himlen.

Omvendt gælder det, at regnbuen ”forsvinder” ned i jorden, hvis solen står for højt på himlen bag dig. Derfor kan man heller ikke se regnbuer midt på dagen om sommeren.

Grundlæggende ser alle en unik regnbue. Når man står ved siden af hinanden og peger på regnbuen, er det faktisk hver sin unikke regnbue, man peger på.

Den sidelæns regnbue er ikke det eneste brugerbillede af regnbuer, TV 2 Vejret har modtaget fredag. Også fra Bornholm er der kommet et flot eksemplar af en dobbelt regnbue fra både Rønne og Nyker.

En normal regnbue hvor man kun kan se en del af det øverste af cirklen. På dette billede taget fredag i Rønne ses, hvordan farverne i den yderste regnbue er spejlvendte i forhold til den inderste.

Dobbelte regnbuer opstår, når lyset reflekteres mere end en gang. Det kan danne en sekundær svagere regnbue med spejlvendte farver uden på den inderste.

På grund af den måde lyset reflekteres væk på, kan der være lidt mørkere mellem de to buer end på resten af himlen. Det kaldes Alexanders mørke bånd.

I den inderste primære regnbue vil den røde farve altid være yderst og den violette inderst.

Skyggerne på billedet fra Nyker viser tydeligt, at solen står bag beskueren. Regnbuecirklens midte er præcis modsat solen set på en linje tværs gennem hovedet på beskueren.