Vejr

Højeste oktober-vandstand i Syddanmark siden 1991

Forhøjet vandstand og bølger gav oversvømmelser flere steder i landet.

Et langvarigt blæsevejr i Østersøen løftede onsdag vandstanden i hele Syddanmark. Da vandstanden kulminerede, nåede den omkring 120 centimeter over det normale ved Lolland, Falster, Møn og Langeland.

Vandstande onsdag 14. oktober 2020.

Gedser målte højeste vandstand nogensinde i oktober

Den højeste vandstand blev målt ved Gedser, hvor måleren onsdag aften nåede 126 centimeter over det normale niveau. Det er den højeste målte oktober-vandstand i Gedser, hvor der er målt siden 1891.

Forhøjet vandstand i Haderslev

Det er sjældent, vandstanden i Østersøen når så højt op i oktober, og det er ikke set i Danmark siden 1991, hvor den højeste måling var 137 centimeter over det normale. De kraftige stormfloder kommer som regel i november eller i vintermånederne.

Selvom vandstanden var højest omkring Falster, så gør vandstande omkring 120 centimeter meget lidt skade, fordi høje diger beskytter byer og sommerhuse. Digerne blev i øvrigt bygget efter den store stormflod i 1872, som er Danmarks mest voldsomme vejrbegivenhed.

Vandstand steg over en meter mange steder

På Sydfyn og i Sønderjylland nåede vandstanden op mellem 100 og 110 centimeter mange steder, hvilket gav mindre oversvømmelser.

Oversvømmet vej på Kalvø i Genner bugt 10 kilometer nord for Aabenraa

I Lübeck i Nordtyskland nåede vandstanden 142 centimeter, hvilket er den højeste Østersø-vandstand i oktober i Tyskland siden 1956. Det oplyser TV 2 Vejrets Sebastian Pelt, som har nærstuderet stormfloder i Østersøen.

Bornholm fik det mest voldsomme vejr

På Bornholm var det i høj grad bølgerne, der dominerede. Vandstanden nåede kun op mellem 70 og 80 centimeter, men store bølger slog ind over kyster, veje og havne.

Oversvømmelser ved Gudhjem havn

Bølgerne var så kraftige, at store sten blev kastet op på en parkeringsplads ved Allinge. Sebastian Pelt, som var til stede, at det lød som et bombardement, når stenene blev kastet langt ind over parkeringspladsen.

Sebastian Pelt og Gitte Sveigaard, der også er meteorolog og bosiddende på Bornholm ved Allinge. Foran dem en af de store sten som bølgerne har kastet op på land. Arkivfoto fra 6. oktober 2016, hvor Bornholm også oplevede 6 meter bølger.

Det er stadig blæsende på Bornholm, men vinden er aftagende. Det samme er vandstanden, som torsdag formiddag er faldet til mellem 35 og 65 centimeter over det normale.