Det vilde vejr

Vejrfænomen kan sætte den globale opvarmning på pause i en periode

Årets La Niña styrkes de næste måneder og vil påvirke vejret på store dele af kloden.

Vejrfænomenet La Niña har ringvirkninger til store dele af kloden, hvor vejret den næste tid ventes at ændre sig markant.

Det forekommer cirka hvert andet til hvert syvende år og optræder, når havvandet i Stillehavet nær Ækvator er koldere end normalt.

Det afkøler luften og betyder derfor både noget for det globale og det lokale vejr.

La Niña er det modsatte af det noget mere kendte fænomen El Niño.

El Niño betyder 'drengen' på spansk og er en henvisning til Jesu fødsel, da fænomenet ofte bliver observeret omkring jul nær Sydamerikas vestkyst.

Ved El Niño er havvandet i Stillehavet markant varmere end normalt og bidrager til varmere globale temperaturer.

Det koldere vand ved La Niña, der nu måles i Stillehavet, virker derimod afkølende for den globale temperatur.

El Niño og La Niña er to af grundene til, at den globale temperatur varierer fra år til år og ikke bare stiger i konstant tempo.

En La Niña periode kan derfor betyde, at den globale opvarmning bremser op et enkelt år, men den længerevarende trend er tydelig. Vores klima bliver varmere og varmere.

Moderat La Niña kan blive til stærk La Niña

Havvandet i det område af Stillehavet, hvor man registrerer El Niño og La Niña, er de seneste tre måneder observeret 0,6 grader koldere end normalt. Man bruger -0,5 grader i en tre måneders periode som tærskelværdi til at kunne erklære La Niña.

Prognoser fra NOAA, National Oceanic afornd Atmospheric Administration, peger på, at afkølingen tsætter den kommende tid, så perioden november til januar når ned under 1,0 grad under det normale. Derfor ventes La Niña også at få stor betydning for vejret i den kommende periode.

Mærkes ikke i Danmark

Da La Niña er et fænomen ved Ækvator, er det selvfølgelig også der, konsekvenserne er størst. Det kommer til at regne mere over landområderne nær Ækvator, og det kan betyde flere oversvømmelser i det nordlige Sydamerika og ved Indonesien, Filippinerne og Malaysia.

Som det fremgår af ovenstående grafik har La Niña større betydning på den sydlige halvkugle end på vores breddegrader. Eksempelvis oplever man også mere regn i det sydlige Afrika og Australien. I det sydlige USA bliver det mere tørt end normalt, hvilket blandt andet er dårlige nyheder for Californien, hvor skovbrande i øjeblikket er et voldsomt problem.

I Danmark har La Niña ikke nogen mærkbar betydning. September 2020 blev faktisk den varmeste september nogensinde målt i Europa på trods af, at La Niña er begyndt.