Vejr

Barskt vejr venter over dele af Danmark onsdag

Især på Bornholm går man voldsomt efterårsvejr i møde med vindstød af stormstyrke, store bølger og måske regn.

Efter en kold mandag morgen har vejret været ganske pænt over hele Danmark - men det rolige oktobervejr får snart en brat ende.

Et lavtryk bevæger sig under uddybning op mod Østersøen fra Østeuropa, og det vil præge vejret over Danmark fra tirsdag aften til torsdag. Der vil dog være store forskelle på, hvor voldsomt vejret bliver, afhængig af hvor i landet man befinder sig.

Det med afstand mest voldsomme vejr vil man opleve på Bornholm, mens det pæneste vejr kan nydes i den nordvestlige del af landet.

En af vejrmodellerne viser, at vindstødene over Bornholm kan nå stærk storm.

Vindstød af stormstyrke eller stærk storm på Bornholm

Allerede tirsdag aften begynder vinden at tiltage fra nordøst over Østersøen, og det får man at mærke på Bornholm, hvor der fra tirsdag aften kan komme vindstød af hård kuling.

Længere vestpå i landet tiltager vinden også, men ikke nær så kraftigt.

Natten til onsdag tiltager vinden yderligere på Bornholm og kulminerer først onsdag eftermiddag, hvor middelvinden langs den bornholmske østkyst kan nå hård eller måske stormende kuling.

Andre modeller viser, at bornholmerne 'slipper' med stormstyrke i vindstødene.

Samtidig vil vindstødene nå stormstyrke - og enkelte prognoser viser endda, at de kan nå stærk storm, hvilket er niveauet lige under orkanstyrke.

Den kraftige blæst fra nordøst vil give anledning til store bølger, der kan nå fem-seks meters højde ud for den bornholmske østkyst.

I resten af landet slipper man med hård vind til kuling fra nordøst, mens vindstødene over det sydlige Sjælland og Lolland-Falster kan nå stormende kuling.

Formentlig holder regnen sig væk

Tidligere har vejrmodeller vist, at der ud over kraftig blæst også kunne falde store mængder regn over de sydøstlige egne. Men mere og mere tyder på, at det faktisk vil holde tørt - og måske også på Bornholm.

Det er dog ikke sikkert endnu, men sandsynligheden for tørvejr er større end risikoen for, at regnvejret bevæger sig længere mod nordvest til en større del af landet.

Flere modeller viser til gengæld også, at regnen måske undgår at ramme Bornholm.

Nordøstenvinden giver høje vandstande

Det er ikke kun blæst og bølger, der kan komme til at give udfordringer i løbet af onsdagsdøgnet. Den kraftige nordøstenvind vil også give vandstandsstigninger i den sydvestlige del af Østersøen, samt i den sydlige del af de indre danske farvande.

Der er fortsat stor usikkerhed om den præcise vandstandshøjde, men der er risiko for, at vandstanden kan nå halvanden meters højde, hvor det bliver værst.