Vejr

Rekord-orkan ramte USA

Delta er den foreløbige kulmination på en usædvanlig aktiv orkansæson.

Da orkanen Delta natten til lørdag ramte Louisiana i det sydlige USA, slog den en lang række rekorder.

Lidt over midnat natten til lørdag passerede den kysten ud til Den Mexicanske Golf som en kategori 2-orkan og gav vindstød langt over grænsen for orkan.

Creole i Louisiana 10. oktober efter orkanerne Delta og Laura har ramt den sydlige del af Louisiana.

Det skete blot seks uger efter, at orkanen Laura havde ramt samme område, hvor den i august anrettede omfattende skader og ødelagde mindst 10.000 huse i det sydlige Louisiana.

Det blev lørdag vandet fra orkanens stormflodsbølge og enorme mængder regn, der skabte de største problemer langs Louisianas lavtliggende kyst. Også længere inde i landet blev store områder oversvømmet i det i forvejen orkanhærgede område.

Oversvømmede områder ved Creole i Louisiana efter orkanen Delta 10. oktober.

Natten til lørdag nåede vandstanden øst for den kyststrækning, hvor orkanen gik i land, op på 280 centimeter over dagligt vande.

Det var en rekordhøj vandstand for området langs den centrale del af Louisianas kyst.

Delta gav også rekordstore mængder nedbør, da den passerede op over Louisiana.

I Iowa vest for Lake Charles faldt der på 24 timer hele 432 millimeter regn, der ligeledes er nedbørrekord for et døgn.

Oversvømmede boligområder ved Lake Charles i Louisiana efter orkanen Delta 10. oktober.

Slog stribevis af rekorder

Det var ikke de eneste rekorder, orkanen Delta slog, da den ramte USA.

Delta var den 10. navngivne tropiske storm eller orkan, der i år har ramt USA's fastland.

Det er det største antal tropiske storme og orkaner, der har ramt USA på et år.

Den tidligere rekord er fra 1916, hvor ni navngivne tropiske stormsystemer ramte USA.

Da Delta passerede ind over land i Louisiana, var det desuden første gang, USA blev ramt af en orkan navngivet efter det græske alfabet.

Tidligere i efteråret løb man tør for de 21 forudbestemte orkannavne og overgik til at navngive tropiske storme og orkaner efter det græske alfabet.

Delta er årets 25. navngivne tropiske stormsystem i Atlanterhavet og Caribien. Det er i sig selv endnu en rekord.

Ikke siden registreringerne af tropiske storme og orkaner begyndte i 1851, har der været så højt et antal så tidligt på året.

I rekordsæsonen 2005, der i alt bød på 28 navngive storme og orkaner, opstod den 25. tropiske storm først den 25. november.

Allerede inden Delta ramte USA, havde den slået en usædvanlig rekord, da den lige øst for Yucatanhalvøen i Mexico på blot 24 timer udviklede sig fra en tropisk storm til en kategori 4-orkan.

Det er den hurtigste orkanudvikling for nogen kategori 4-orkan.

Delta, da den som en kategori 4-orkan lå øst for Yucatanhalvøen i Mexico.

Derudover tangerede Delta yderligere to rekorder.

Den var den fjerde tropiske orkan, der ramte USA i år. Det er kun sket en gang tidligere, at så mange tropiske orkaner har ramt det amerikanske fastland. Det var i 2005.

Desuden er det kun sket en gang tidligere, at staten Louisiana er blevet ramt af fire navgivne tropiske stormsystemer.

Ud over Delta har de to tropiske storme Cristobal og Marco ramt den amerikanske sydstat i år, ligesom kategori 4-orkanen Laura gjorde det i august.

Flere årsager til aktiv orkansæson

Årsagen til den usædvanligt aktive tropiske orkansæson skyldes en kombination af flere faktorer, som i år har haft indflydelse på den tropiske del af Atlanterhavet.

Der har været højere havtemperaturer i Atlanterhavet og Caribien, som kan tilføre atmosfæren og de tropiske storme og orkaner en større mængde energi.

15. september var der hele fem tropiske og orkaner i Atlanterhavet og i Caribien - på samme tid.

Derudover har nordøstpassaten været svækket. Det giver roligere vindforhold i atmosfæren i den tropiske del af Atlanterhavet. De tropiske storme og orkaner har de bedste betingelser for at udvikle sig i rolige vindforhold opefter i atmosfæren.

Dertil kommer en kraftig monsun over det vestlige Afrika, der har sendt kraftige uvejr ud over Atlanterhavet, som kan udvikle sig til tropiske storme.

Desuden er der en begyndende La Niña i Stillehavet - et fænomen, der kan forplante sig til Atlanterhavet i form af roligere vindforhold, som giver basis for kraftigere udvikling af tropiske storme.