Vejr

Forvent masser af kastanjer i dag

Kastanjerne er modne netop nu, og dagens blæsevejr vil give rig mulighed for at samle dem.

Mange børn har de sidste uger kigget forventningsfuldt op på de bugnende grene på kastanjetræet. De grønne skaller med nødden - eller kastanjen, som vi kalder den - er nemlig netop modne nu, og sidder helt løst på træets grene. Men de mangler lige lidt hjælp fra vejret til at nå ned til ivrige barnehænder. Det fortæller Jes Aagaard, naturvejleder i Naturstyrelsen.

- I dag bliver en rigtig kastanjedag. Med den vind, I lover henover dagen, så vil der dumpe kastanjer ned i en lind strøm. Det er nemlig vindeksponering, som gør, at kastanjerne bliver smidt mod jorden. Grenen og træets bevægelse gør, at kastanjerne løsnes, og træet "smider" dem.

Kastanjer er som regel først modne i starten af oktober, men enkelte kan også spottes i midten af september, som Stinne Svendsen gjorde her.

Masser af kastanjer til gavn for både dyr og mennesker

I år er der masser af kastanjer at komme efter, da der ifølge Jes Aagard har været lige tilpas mængder sol, varme og nedbør henover forår og sommer. Og det er ikke kun børn og barnlige sjæle, der kan glæde sig over rigelige mængder af kastanjer. Også de store hjorte har gavn af kastanjerne.

- Jeg kalder kastanjetræerne for hjortenes chokoladetræ. De spiser nemlig kastanjerne, som er en kilde til både protein, fedt og stivelse for dem. Og netop nu har især hannerne brug for de her små næringsbomber. De er lige kommet ud af brunsten og kan have tabt op til 25 procent af deres kropsvægt. Derfor kaster de sig over kastanjerne, siger Jes Aagard.

Kastanjerne modnes inde i de piggede, grønne frøskaller. Skallerne beskytter dem mod vejr, vind og sultne dyr. Billedet her er fra august, hvor frøskallerne endnu er helt lukkede.

Spisekastanjen på vej frem i Danmark

De kastanjer, som hjortene spiser, og vi andre laver kastanjedyr af, kaldes også for "hestekastanjer". De er giftige for mennesker, men til gengæld kan man som bekendt spise ægte kastanjer. Det er en art, som minder om hestekastanjen, men altså smager helt anderledes.

Ægte kastanjer serveres ofte på julemarkeder i byer som Prag eller her - Rom. Men nu kan du også dyrke dine egne ægte kastanjer.

I Danmark er vi på kanten af udbredelsesområdet for den ægte kastanje, men klimaforandringerne har de seneste år gjort forholdene mere gunstige for den ægte kastanje, og danskerne er ved at tage den ellers sydlandske spise til sig.

- Jeg ser helt klart en stigende interesse hos danskerne for "sydlandske planter", herunder ægte kastanjer. Den ægte kastanje trives bedst så lunt som muligt, og derfor ser vi også de mest optimale vækstbetingelser for det her træ i den sydlige del af Danmark, eksempelvis på Ærø og Langeland, siger Stig Pedersen, gartner ved PlanteCenter Fyn.

Skulle man have mod på at plante et ægte kastanjetræ i sin have anbefaler Stig Pedersen således, at man stiller træet det mest solrige, lune og vindstille sted i haven.

Er man derimod mest til at lave kastanjedyr af hestekastanjen, kan man forlænge glæden ved den aktivitet ved at putte nogle af kastanjerne i fryseren. Så holder de sig ifølge naturvejleder Jes Aagard friske og urynkede.