Vejr

September blev den varmeste målt i Europa

Hedebølge ved Santa Monica i Californien 5. september.  Ritzau Scanpix

Det er særligt bemærkelsværdigt, da en afkølende La Niña er i gang.

Det er næppe en stor overraskelse, at vi bliver ved med at slå nye globale varmerekorder i et klima, der hastigt bliver varmere.

Alligevel er det bemærkelsesværdigt, at vi i en september med La Niña i stillehavet alligevel får den højeste globale temperatur i målehistorien. September blev 0,63 grader varmere end perioden 1981-2010.

La Niña og El Niño

La Niña er et koblet ocean-atmosfære fænomen, der bruges når Stillehavet er i en kold fase. La Niña virker afkølende for den globale temperatur.

Omvendt er El Niño en varm fase, som trækker den globale middeltemperatur op.

Temperaturen har i store dele af verden været over det normale. Usædvanligt varmt har det været i store dele af Europa, der også fik en rekordvarm september på hele 1,8 grader varmere end perioden 1981-2010.

Temperatur afvigelsen fra normalt i september måned

Cykelsportsinteresserede bemærkede sikkert, at Tour de France, der i år blev kørt i september, blev afviklet under sommerlige temperaturer, og Frankrig oplevede rekord hedebølge. Ved Sortehavet var varmen også udsædvanlig, og blandt andet i Tyrkiet blev der sat ny rekord for måneden.

I Danmark blev september kun en anelse varmere end normalt, til gengæld blev den ret tør.

Globale "hotspots"

I den vestlige del af USA var september meget varm og tør, hvilket har bidraget yderligere til de store naturbrande, der fortsat hærger ind i oktober måned. I Los Angeles county havde man flere dage dagstemperaturer op mod 49 grader.

I store dele af Sibirien fortsætter varmen i en ubrudt række af måneder, der er varmere end normalt. Særligt til havs, hvor havisen forsvandt meget tidligt i år, er vandet markant varmere end vanligt.

Grønland havde det køligt

Som et af de få områder, hvor det var markant koldere end normalt, stikker Grønland ud på kortet. Overalt var det køligere end vanligt, og flere steder fik man den første sne. I den nordvestlige del var det op til 10 grader varmere end normalt.

Tendensen er klar

Ser man på kurven for september måned siden 1980, så er tendensen klar både globalt og i Europa. Temperaturen er stigende, selvfølgelig med naturlige udsving op og ned.

Tager man og sammenligner det sidste år fra september 2020 og til august 2019, er gennemsnitstemperaturen globalt tæt på 1,3 grader højere end i den før-industrielle tid.

Målet for Paris-aftalen er på maksimalt 1,5 grader højere i år 2100, hvilket allerede nu ser ud til at være meget vanskeligt at nå.