Vejr

12 personer savnes i Sydfrankrig efter voldsomt uvejr med over 500 millimeter regn

Store dele af Frankrig er blevet hårdt ramt af stormen Alex. I det sydøstlige Frankrig har enorme mængder regn givet oversvømmelser.

12 personer savnes efter et kraftigt regnvejr fredag ramte Sydfrankrig, hvor floder i regionen Alpes-Maritime er gået over deres breder og har givet oversvømmelser.

Nord for Nice styrtede en bro i floden Vésubie sammen, mens huse og biler ifølge mediet Nice-Matin blev revet med af vandmasserne.

Lørdag morgen er 236 mennesker blevet evakueret, mens 12 fortsat savnes. De savnede er både indbyggere i regionen og redningsmandskab, der fredag var sat ind for at evakuere nødstedte i de værst ramte områder.

Ødelagte broer og oversvømmelser har efterladt flere byer i den nordøstlige del af Alpes-Maritime isoleret fra omverdenen.

Det giver store udfordringer for redningsmandskabet, der fredag aften måtte opgive at nå frem til de hårdest ramte områder, som kan forblive isoleret i flere dage.

Oversvømmelserne kommer efter et døgn, hvor den sydøstlige del af Frankrig i forbindelse med stormen Alex er blevet ramt af et kraftigt regnvejr. I løbet af fredagen faldt der mellem 200 og 500 millimeter regn.

De store mængder regn fik vandstanden i floden Var, der munder ud nær Nice, til at gå over sine breder, ligesom det var tilfældet med flere bifloder - blandt andet Vésubie-floden.

Flere byer og veje i hele regionen meldes ramt af oversvømmelser.

Ved Nice var vandstanden i Var-floden lørdag fem meter over det normale.

Det betød, at lufthavnen i Nice lørdag blev lukket for al flytrafik, da flere veje i området omkring lufthaven var oversvømmet.

Fredag opfordrede myndighederne indbyggerne i hele regionen Alpes-Maritime til at blive hjemme og kun køre ud i nødstilfælde.

Uafbrudt skybrud i et døgn

De store mængder regn i Sydfrankrig kommer, efter stormen Alex natten til fredag ramte det nordvestlige Frankrig med vindstød af orkanstyrke.

Herfra bevægede en tilhørende front med regn og torden sig videre mod øst, hvor varm og fugtig luft fra Middelhavet blæste ind mod den franske riviera og den sydlige del af Alperne i regionen Alpes-Martime.

Her faldt der fredag i bjergområderne nord for Nice flere steder over 400 millimeter regn.

Radaranimation fra fredag morgen klokken seks til lørdag morgen klokken seks. Video: Anders Brandt

Ifølge den franske vejrtjeneste Meteofrance faldt der i Mons i den østlige del af Var-regionen hele 547 millimeter regn, mens der i Clans nord for Nice i løbet af fredagen faldt 428 millimeter regn.

De 547 millimeter regn i Mons svarer til, at der i gennemsnit er faldet over 45 millimeter i timen - 24 timer i træk.

Det er uafbrudt skybrud i et døgn. Det betegnes som skybrud, når der falder mere end 15 millimeter på en halv time.

Uvejret breder sig til Italien og Schweiz

Det kraftigste regnvejr er lørdag morgen hørt op i det sydøstlige Frankrig og har nu bevæget sig til det nordlige Italien, Schweiz og Korsika, hvor der også forventes flere hundrede millimeter regn i løbet af lørdagen.

Indtil lørdag morgen er der på halvandet døgn faldet 171 millimeter regn i Milano, mens der i Wildegg i Schweiz er faldet 227 millimeter på et døgn.

I Piemonte-regionen i Italien har de store mængder regn ligesom i Sydfrankrig også givet oversvømmelser.

De store mængder regn giver risiko for oversvømmelser og jordskred i Alperne, hvor der fortsat er udsendt det næsthøjeste orange varsel i Norditalien, mens der af den schweiziske vejrtjeneste er udsendt det højeste røde varsel for det sydlige Schweiz.