Vejr

Voldsom storm har ramt Frankrig med rekordhøje vindstød

Stormen - med navnet Alex - vil fortsætte i næsten et døgn og vil også påvirke vejret i Danmark.

Efterårets første kraftige storm har ramt Nordvesteuropa - og natten til fredag blev dele af den franske Atlanterhavskyst ramt med fuld styrke.

Det er stormen med navnet Alex, der allerede torsdag aften nærmede sig den franske provins Bretagne fra vest - og herfra bevægede sig ind over den nordlige del af Biscayabugten med ekstremt kraftige vindstød.

Beauforts vindskala - inddelingen af vindstyrker i Danmark

I Danmark benyttes vindbetegnelser i henhold til den internationale Beaufort-skala.

Orkan: >32,6 m/s
Stærk storm: 28,5-32,6 m/s
Storm: 24,5-28,4 m/s
Stormende kuling: 20,8-24,4 m/s
Hård kuling: 17,2-20,7 m/s
Kuling: 13,9-17,1 m/s
Hård vind: 10,8-13,8 m/s
Frisk vind: 8,0-10,7 m/s
Jævn vind: 5,5-7,9 m/s
Let vind: 3,4-5,4 m/s
Svag vind: 1,6-3,3 m/s
Næsten stille: 0,3-1,5 m/s
Stille: <0,3 m/s

Stormen kulminerede i de tidlige morgentimer fredag, hvor vindstødene på den franske ø Belle nåede ekstreme 51,7 meter per sekund. Det svarer til 186 kilometer i timen og er sammenligneligt med, hvad der blev målt i Danmark under decemberorkanen i 1999 samt under orkanen Allan 28. oktober 2013, hvor vindstødene nåede henholdsvis 51,4 og 53,5 meter per sekund.

Til sammenligning starter en orkan ved 32,7 meter per sekund.

Den giftige hale slog til med rekordhøje vindstød

Vindstødene på 51,7 meter per sekund er det højeste, der er målt på Ile Belle, oplyser det franske meteorologiske institut.

På øen Groix blev der målt vindstød på 43,6 meter per sekund, hvilket er det højeste målt på øen i oktober i fransk vejrhistorie. Den højeste middelvind blev også målt på Belle, hvor der i gennemsnit over 10 minutter blev registreret 30,3 meter per sekund, hvilket svarer til stærk storm - niveauet lige under orkan.

Den store forskel mellem middelvind og vindstød indikerer, at stormen har været særdeles turbulent og voldsom. De kraftigste vindstød har fundet sted i forbindelse med stormens såkaldte giftige hale, som er et område omkring stormens centrum, hvor der i nogle tilfælde udvikles særligt kraftig vind.

Her når vind fra højere luftlag ned til overfladen og rammer som ekstremt kraftige vindstød. På radar- og satellitbilleder ligner strukturen et brod. På radarbilledet i artiklen kan man se, at øen Belle ligger netop ud for spidsen af den giftige hale.

Stormen var atmosfærisk bombe - og har givet 10 meter høje bølger

Stormen Alex udviklede sig så intenst, at lufttrykket i centrum af lavtrykket i løbet af 24 timer faldt med lidt over 30 hektopascal. Falder trykket mere end 24 hektopascal på 24 timer, kan lavtrykket defineres som en atmosfærisk bombe, hvilket understreger, at det har været en særlig eksplosiv udvikling, som lavtrykket har undergået på kort tid. I løbet af blot 12 timer faldt trykket 22 hektopascal. Nogle vejranalyser viser endda, at trykket kan være faldet op mod hele 35 hektopascal på 12 timer.

Det laveste tryk blev målt tidligt fredag morgen til 967,3 hektopascal ved La Hague.

Den særdeles kraftige storm har givet anledning til et særdeles oprørt hav, hvor bølgerne i den nordlige halvdel af Biscayabugten er vokset til 8-10 meters højde.

Alex fortsætter et døgn endnu - og påvirker også vejret i Danmark

Selvom stormen har kulmineret, vil lavtrykket fortsat give storm i Biscayabugten det næste døgn - især over den sydlige halvdel, hvor der kan komme vindstød af orkanstyrke og fortsat store bølger ved kysten.

Længere mod øst vil vinden på lavtrykkets forside blæse fra syd og sydøst op gennem blandt andet Adriaterhavet, hvor der er risiko for stormflod i Venedig - et fænomen kendt som acqua alta, hvor vandstanden lørdag eftermiddag kan nå 135 centimeter over daglig vandstand.

Derudover kan der falde meget store mængder regn i dele af Alperne, når den fugtige luft presses op mod den sydlige del af bjergkæden.

I Danmark får vi også dele af Alex at mærke, når vi lørdag og søndag får regulært efterårsvejr med regn og rusk.