Vejr

Synes du også, det er varmt? Nu er det løvfaldssommer

Det er stort set den tidligst mulige løvfaldssommer med tre dage i træk, hvor temperaturen kom over 20 grader.

Når efteråret byder på vejr, der kalder på shorts og T-shirt frem for vindjakke og uldtrøje, kaldes det løvfaldssommer, og det blev i dag en realitet, da temperaturen igen, ligesom tirsdag og onsdag, sneg sig op over 20 grader.

Begrebet bruges i Danmark, hvis der efter jævndøgn kommer tre dage med mindst 20 grader.

- Det er stort set den tidligste løvfaldssommer, vi kan få. Første gang, vi kommer over 20 grader efter jævndøgn, er tirsdag eftermiddag. Og jævndøgn faldt altså tirsdag klokken 15.30, så det kan stort set ikke falde tidligere, fortæller Peter Tanev fra TV 2 Vejret.

Sidst vi havde løvfaldsommer herhjemme, var i 2011, 2016 og 2018. Løvfaldsommeren i 2018 var ekstrem, blandet andet var den meget langvarig, og den sidste løvfaldssommerdag faldt meget sent.

,

- Dette års løvfaldssommer falder imidlertid meget tidligt. Det er bestemt ikke noget, vi ser hvert år, men det er heller ikke meget usædvanligt. Falder den til gengæld en eller to uger senere, begynder det at være et sjældent fænomen, forklarer Peter Tanev.

Danskerne eget udtryk

Udtrykket løvfaldssommer er valgt af TV 2 Vejrets seere i 2011 for at erstatte begrebet indian summer, der af flere årsager ikke fungerer i Danmark.

- Indian summer er ikke et fast og målbart begreb, og mange af de måder, man generelt definerer det på, passer ikke til det danske vejr og landskab. Derfor valgte vi dengang at indføre et nyt begreb, siger Peter Tanev.

Indian summer er et amerikansk fænomen. Det bruges, når varmen vender tilbage med sommerligt vejr efter en kold periode, og træerne typisk er dækket med blade i efterårsfarver.

Duer ikke i kystklima

Det kan ske i det amerikanske fastlandsklima, men ikke i Danmark, hvor havene holder en mere stabil temperatur.

I USA kan man derfor være heldig at en smuk efterårsskov kombineres med nogle varmegrader, som vi ikke ser magen til i Danmark.

Når bladene først er gule, brune og røde i herhjemme, er det ikke længere varmt nok til at kunne tale om hverken løvfaldssommer eller indian summer.