Vejr

Kulden kommer ned over Europa

Jakken lukket helt i og på med handskerne. Det varer længe, før vi igen kan cykle på arbejde i shorts ... uden at fryse.  Anja Knappe / Seerbillede

Det bliver koldere i Danmark, men i Frankrig går man direkte fra shorts til vindjakke.

Gennem lang tid har vi kunnet nyde usædvanligt høje temperaturer for årstiden. Nu er der imidlertid mere årstidssvarende temperaturer på vej.

Dette vil kunne mærkes i Danmark, men særligt længere nede i Europa vil omstillingen blive brat. I Frankrig, Tyskland og Benelux-landene vil temperaturfaldet blive ganske markant.

- Vi kunne se under Tour de France, at rytterne kørte rundt i 25-30 grader og højt solskin. Der har generelt været fem-syv grader varmere end normalt i september. Nu falder temperaturen til 14-15 grader, hvilket ligger under det normale for årstiden, fortæller meteorolog ved TV 2 Andreas Nyholm.

I Alperne melder vinteren også sin snarlige ankomst. Flere steder kan der falde over en halv meter sne.

På temperaturkortet over Europa ses behagelige temperaturer onsdag eftermiddag, men allerede i morgen begynder kulden for alvor at komme snigende. Fredag vil der flere steder sydpå være koldere end i Danmark.

Onsdag eftermiddag har varmen fortsat fat i Europa.
Fredag er der bare 12 grader i det nordlige Spanien.
Lørdag begynder kulden for alvor at præge Europakortet.

Temperaturfaldet falder næsten sammen med efterårsjævndøgn, hvor der det næste halvår vil være flere mørke end lyse timer på den nordlige halvkugle.

- I Danmark er det formentlig sidste gang inden for det næste halve år, at vi har det så varmt, som vi har haft det de sidste par dage, siger Andreas Nyholm.

Kold luftmasse over os

Temperaturerne hænger nøje sammen med den luftmasse, der ligger over os. Den måler man i højden af 850 hektopascal.

Hektopascal er dog ikke noget længdemål, men et mål for lufttryk.

Man måler altså temperaturen i den højde, hvor lufttrykket er 850 hektopascal, hvilket er omkring 1100 til 1700 meter oppe.

Onsdag ligger den varme luftmasse fortsat som en dyne over Europa.
Søndag kan de ses, hvordan den kolde luft er strømmet ned via Storbritannien og nu dækker store dele af Europa.

Temperaturen nede ved jorden vil normalt på denne årstid ligge mellem otte og 15 grader højere end i 850 hektopascal.

Og kigger vi på temperaturerne i 850 hektopascals højde er det tydeligt, hvordan udviklingen er over Europa den kommende tid. Vinteren er på vej, i hvert fald for en periode.