Vejr

Solen er usædvanlig stærk for årstiden

Både tirsdag og onsdag kommer UV-indekset tæt på 3, hvilket er grænsen for, hvornår solcremen skal findes frem.

Selvom tirsdag er jævndøgn og dermed officielt overgangen til vinterhalvåret, så vil det alligevel smage lidt af sommer tirsdag og onsdag med solskin, svage vindforhold og op til 22 grader. Det frister formentlig mange til at komme udenfor og nyde de sensommerlige tendenser.

UV-indeks

UV-indekset er et tal, der beskriver intensiteten af den skadelige ultraviolette stråling.

Under 3: Lav
3 til 6: Moderat
6 til 8: Høj
8 til 10: Meget høj
Over 10: Ekstrem

I middagssolen kan UV-indekset ved Ækvator højst blive ca. 15, mens det i Danmark topper på ca. 7 i sommermånederne.

Men sidder man for længe ude, særligt midt på dagen, bør man faktisk overveje en klat solcreme. Solen er nemlig overraskende stærk selv her i september. Andreas Nyholm, meteorolog på TV 2 Vejret, uddyber:

- Ozonlaget er i øjeblikket tyndt henover Danmark. Det skyldes blandt andet et højtryk syd for Danmark, som gør ozonlaget markant tyndere end normalt for årstiden. Faktisk forventes UV-indekset tirsdag og onsdag at komme op lige omkring 3 eller over.

Sidste gang i år med et UV-indeks så højt

UV-indekset måles hver dag i København, og data viser, at siden 4. april har UV-indekset været over 3 i Danmark. Når UV-indekset som ventet falder til under 3 fra på torsdag af, vil det altså være første gang i et halvt år, at vi kommer under 3.

At vi har haft et indeks, som har ligget på det niveau eller over så længe er ikke usædvanligt. UV-indekset hænger nemlig tæt sammen med Solens højde på himlen. Andreas Nyholm forklarer:

- UV-indekset er primært styret af Solens højde på himlen, og derfor ser vi også, at indekset ligger højest henover forår, sommer og til dels det tidlige efterår. Lige nu er Solens højde dog sammenlignelig med solhøjden 20. marts, så astronomisk set burde vi ikke have et UV-indeks på 3 nu - det skyldes primært ozonlagets tykkelse i øjeblikket.

Sol på næsen kræver et par timer udendørs

Er man interesseret i at hive det sidste ud af Solens stråler tirsdag og onsdag, så er der gode solchancer til hele landet tirsdag, mens onsdagen i Jylland vil byde på flere skyer fra vest og dermed give et faldende UV-indeks i denne del af landet.

Og håber man på lidt efterårsbrun hud, så lyder anbefalingen fra Andreas Nyholm:

- Man skal altid tænke sig om, når man er ude i solen - også når UV-indekset "kun" er 3. Solbeskyttelser er en god idé, især hvis du er ude mere end en halv time. Solen vil være stærkest mellem klokken 12 og 14, men der skal trods alt et par timers ophold i solen til at få lidt kulør ud af det.