Vejr

Parringsbrøl fra Danmarks største landlevende pattedyr kan høres netop nu

Kronhjorten er i brunst i disse uger, og i vindstille og tåget vejr som nu kan dens brøl høres flere kilometer væk.

Kronhjortehannerne er i øjeblikket på hårdt arbejde. Det er nemlig nu, at arvefølgen skal sikres og rivalerne holdes stangen. Det gøres blandt andet med lyd. Kronhjortens brøl tjener to formål, fortæller Jes Aagaard fra Naturstyrelsen:

- For det første skal hannen fortælle sine rivaler, at her bestemmer jeg. De skal holdes væk fra fadet. Og for det andet skal det demonstrere over for hinderne, altså hunhjortene, at "jeg er en stor stærk fyr, så kom og par jer med mig", siger Jes Aagard.

Kronhjorten har kun et begrænset vindue til at parre sig med hinderne og skal derfor sørge for at få lokket så mange til sig som muligt.

Udover at brøle vil hannen også skrabe i jorden, puste sig op og måske rulle sig i mudder og jord for at virke mere imponerende. Når hannen har fået samlet hinderne omkring sig, gælder det om holde på sin flok og samtidig være opmærksom på, hvornår hver enkelt hind er klar til at parre sig. Det sker drypvis frem til starten af december, og hver hind er kun parringsmoden i cirka et døgn.

Kronhjort i brunst brøler i Dyrehaven i Klampenborg. Der er cirka 300 kronhjorte i Dyrehaven.

Vejret har indflydelse på brunsten

Kronhjortene er som regel i brunst fra midten af september til engang i oktober. Men stiger termometret til mere, end det plejer i september, kan brunsten gå i stå eller skubbes. Jes Aagaard uddyber:

- Vi ved, at hvis det bliver for varmt, så bliver hannerne dovne. Det er jo et stort mas at skulle brøle, puste sig op og måske slås, og hvis temperaturen tilmed er for høj, så venter hannerne til det bliver køligere, fortæller Jes Aagard og tilføjer, at selvom termometret kan komme over 20 grader i dag og i morgen, så er brunstperioden stadig i gang nu.

Luftfugtighed og vindforhold påvirker lyden

Kronhjortens brøl kan høres flere kilometer væk. Og i vindstille og tilmed tåget vejr, som vi oplever nu, er der optimale betingelser for at høre den særprægede lyd henover lang afstand. Meteorolog på TV 2 Vejret, Sebastian Pelt, forklarer:

- I vindstille vejr vil lyden bevæge sig i alle retninger, da der ikke er vind som faktor til at afbøje lydbølgerne. Så i princippet kan du i vindstille vejr høre kronhjortenes brøl, uanset hvor du står, da vinden ikke kan påvirke lyden, siger han.

Når luftfugtigheden er høj, som for eksempel under tåge, transporteres lyden hurtigere. Billedet her er fra Hadsten 20. september.

Luftfugtigheden har også en indflydelse:

- Et højt vanddampindhold i luften, som eksempelvis når vi oplever tåge, har en lille effekt på lyden, idet lyden bevæger sig en lille smule hurtigere i fugtig luft end i tør luft. I praksis kan man dog ikke høre den forskel, men i teorien er der bedre betingelser for at høre brølet i fugtig luft end i tør luft, fortæller Sebastian Pelt.

Hold afstand til hannerne

Selvom kronhjorten ikke udgør en trussel for mennesker, så beder Jes Aagard alligevel nysgerrige danskere om at respektere dyret - især i brunstperioden:

- Sørg for at holde afstand til hannerne. Der sker ikke noget ved at kigge, men bliv på veje og stier og gå ikke tæt på dem, lyder opfordringen fra naturvejlederen.

Når hannernes anstrengelser på et tidspunkt resulterer i en drægtig hind, vil der gå cirka otte måneder, inden hunnen føder en kalv. Mor og kalv kan kende hinanden på lugten, og de har også særlige lyde, som de kalder på hinanden med.

Naturstyrelsen har lavet et interaktivt kort, hvor du kan se de steder i landet, hvor kronhjorten kan opleves. Find kortet her.