Vejr

Det varme forår var hårdt for årets juletræer

Landets juletræer makker ikke ret – så det skal en særlig gul krans i toppen rette op på.

Selvom de fleste nød det varme forår, har det skabt nogle uventede udfordringer hos andre. Derfor kan der i flere af landets juletræsplantager nu ses nogle besynderlige gule kranse klemt ned over træerne.

De gule kranse er ikke en særlig form for julepynt, men et værktøj til at rette op på nogle af vejrets unoder.

Det seneste års vejr har nemlig været alt andet end optimalt, hvis man dyrker juletræer.

- Vi har fået en misvækst i træerne i år på grund af det meget milde efterår med masser af vand. Så havde vi en varm vinter med masser af vand, og så kom varmen allerede i marts og april, forklarer Rune Glæsel, der ejer Hørsholm Planteskole.

Han viser TV 2 Vejret rundt i plantagen, hvor en stor del af træerne har fået en gul krans ned over sig.

Det gode vejr efter den meget lange våde periode har nærmest fået træerne til at eksplodere i vækst.

Det slår især igennem som mange opadstigende toppe i den øverste grenkrans. Det er bare ikke det, folk vil have. For den typiske juletræskunde ønsker en klar top til stjernen og resten af grenene ud til siden.

Og der kommer den gule topkrans ind i billedet. Den skal få grenene til at makke ret.

- Et træ med mange opadstigende toppe er ikke salgbart, og derfor er vi ude og regulere dem. Simpelthen at tvinge toppene ned på dem, siger Rune Glæsel.

Varmen har givet gode nåle

En eksploderende vækst har også sine positive sider for en avler, når der ses bort fra de uregerlige toppe.

- Der er også gode ting ved det. Vi har lange nåle, vi har brede nåle, vi har masser af nåle, men lige heroppe går det altså galt, så vi må regulere dem, lyder det fra Rune Glæsel.

Nu skal Rune Glæsel til at planlægge de kommende generationer af juletræer, der skal til at plantes nu, og der har han også ønsker til vejret.

Gran foretrækker gammeldags vinter

- Lige når vi skal plante dem ud, håber vi på tørvejr. Ellers er det ikke til at plante dem ud. Og så håber vi ellers fremover, at vi igen får noget mere vinter i Danmark, som der var i gamle dage. Det er altså bedre for grantræerne, siger han.

Derudover krydser han fingre for en periode uden for megen nedbør:

- Vi vil gerne have et tørt efterår. Især når vi når ind i november måned, hvor vi skal til at høste dem. At det ikke er et stort muddersjap, vi kører rundt i.