Vejr

Kold torsdag morgen - og vi kan få den tidligste nattefrost i 15 år

Der er mulighed for, at vi får let nattefrost natten til fredag.

Onsdag aften blæste betydeligt koldere luft ned over Danmark fra nordlige retninger, og det har medført, at temperaturen i hele landet er faldet.

Kombinationen af den koldere luftmasse, tør luft og klart vejr over Danmark i nattetimerne, fik temperaturen til at falde hurtigt i nattens løb.

Koldest var det ved DMI's vejrstation i Karup, hvor termometret tidligt torsdag morgen viste 2,0 grader.

Det er den foreløbigt laveste temperatur målt dette efterår, og selvom der ikke var frost i to meters højde, hvor lufttemperaturen måles, så er der kommet adskillige billeder af rim i græsset og is på bilruder.

Det skyldes, at varmen afgives fra overflader, der bliver hurtigt afkølede, hvorefter det smitter af på luften, der er længere tid om at blive afkølet.

Forventede temperaturer fredag morgen. Lokalt kan vi få efterårets første frost.

Vi kan få den tidligste nattefrost i 15 år

Det bliver dog endnu koldere natten til fredag, hvor temperaturen kan nå ned omkring - eller lige under - frysepunktet.

Det er mest sandsynligt, at det sker i den centrale del af Jylland, hvor der er længst til vores fortsat lune farvande, der holder temperaturen oppe i kystnære områder.

Hvis vi får officiel nattefrost den kommende nat, sker det knap tre uger tidligere end normalt.

Gennemsnitsdatoen for første nattefrost i løbet af de seneste 30 år er 5. oktober, mens vi i perioden 1961-1990 i gennemsnit fik første nattefrost 23. september.

Rim på planterne i Silkeborg torsdag morgen.

Sidst vi oplevede nattefrost så tidligt i september, som tilfældet kan blive det i nat, var for 15 år siden - i 2005 - hvor efterårets første frost kom natten til 17. september.

Sidste år fik vi nattefrost første gang præcis 5. oktober - som normalt.