Vejr

Orkanen Sally rammer USA som kategori 2-orkan

Oversvømmelser og strømafbrydelser følger i kølvandet på tropisk orkan.

Orkanen Sally er gået i land i det sydøstlige USA som en kategori 2-orkan. Med sig har den enorme mængder nedbør, der frygtes at kunne skabe livsfarlige oversvømmelser fra Florida til Mississippi. Det oplyser det amerikanske orkanvarslingscenter NHC.

Da orkanen ramte land ved Alabama, havde den en vindhastighed på 165 kilometer i timen svarende til omkring 46 meter i sekundet.

Skalaen for tropiske orkaner går fra et til fem, hvor kategori et svarer til de allerkraftigste herhjemme, mens en kategori fem i princippet er altødelæggende.

Sally flytter sig relativt langsomt. Dermed rammes områderne af langvarig kraftig nedbør, der forværrer situationen.

- Sally har et kendetegn, som ikke ses ofte. Det er den langsomme fremdrift, som vil øge oversvømmelserne, siger NHC’s vicedirektør Ed Rappaport til nyhedsbureauet AP.

Nogle steder forventes der mere end 75 centimeter vand. Det svarer cirka til et helt års dansk nedbør.

Ud over stormflod ved kysten og oversvømmelser længere inde i land, har Sally ifølge AP afbrudt strømmen til omkring 150.000 hjem og virksomheder.

I Louisiana er der allerede meldinger om oversvømmelser af lavtliggende ejendomme.

Orkanen var oprindeligt direkte på vej mod New Orleans, men har siden skiftet retning. Ordene orkan og New Orleans i samme sætning vækker ubehagelige minder.

I 2005 blev byen ramt af orkanen Katrina, hvilket udløste en af de værste naturkatastrofer i USA’s historie, hvor mere end 1800 mennesker omkom.

Ifølge NHC kan Sally nå at tiltage i styrke, inden hele orkanens øje er gået i land. Over land vil den aftage i styrke, da tropiske uvejr henter deres energi i det varme havvand.

Dette er dog ikke ensbetydende med, at den ikke vil kunne foresage skader i de kommende dage, hvor den vil fortsætte op gennem Georgia og South Carolina med kraftige vinde og massive mængder regn.