Vejr

Ekstrem septembervarme har slået rekorder på stribe

I flere europæiske lande blev der tirsdag målt rekordhøje temperaturer for september. Arkiv. Yves Herman / Ritzau Scanpix

I flere europæiske lande er der sat nye varmerekorder for september.

Mens vi i Danmark oplevede den varmeste dag på denne årstid i 73 år tirsdag, skrev septembervarmen sig også ind i historiebøgerne andre steder i Nordvesteuropa.

Adskillige steder nåede temperaturen op mellem 30 og 36 grader tirsdag - og det er et niveau, der flere steder aldrig er set før i september.

I Frankrig steg temperaturen allerede mandag til hele 37,9 grader, hvilket er blandt de højeste temperaturer overhovedet målt i september i landet.

Herfra bredte september-hedebølgen sig videre mod nordøst, og i både Belgien, Holland og Luxembourg er der sat nye grænser for, hvor varmt det kan blive i september.

I Belgien blev der således sat ny september-varmerekord, da temperaturen i Charleroi steg til hele 35,4 grader. Derudover nåede temperaturen i hovedstaden Bruxelles også et nyt rekordniveau for september med hele 34,7 grader.

I Holland blev den daværende september-rekord på 34,2 grader (fra 4. september 1929), slået med næsten én grad, da termometret i Gilze-Rijen viste 35,1 grader tirsdag eftermiddag.

Sidst men ikke mindst nåede temperaturen i Luxembourg også et rekordniveau med 34,2 grader i byen Steinsel.

Septembervarmen er særlig ekstrem, da den indtræffer så sent på måneden. Normalt vil man forvente, at de højeste temperaturer i efterårsmånederne forekommer i starten af måneden, fremfor i midterste halvdel, som tilfældet var det med varmen tirsdag.

Næsten 50 lokale varmerekorder i Tyskland

Også i Tyskland gjorde den ekstreme septembervarme sig i høj grad bemærket.

Ved intet mindre end 48 af de officielle tyske vejrstationer blev der sat nye varmerekorder for september. Ved 26 af disse 48 stationer er der målt temperatur i over 50 år.

Den højeste temperatur, der blev målt i Tyskland tirsdag, blev hele 34,8 grader i Trier-Petrisberg.

September-varmerekorden for Danmark lyder på 32,3 grader, hvilket blev målt 2. september 1906 i Randers.