Vejr

Tropisk storm truer Louisiana med voldsom stormflod

Stormen forventes snart at blive en orkan med enorme regnmængder.

Det er absolut højsæson for tropiske systemer, og netop nu truer den tropiske storm Sally de amerikanske delstater Louisiana, Mississippi og Alabama. Det er et område, som er særligt udsat for stormflod, da store områder er lavtliggende og dårligt beskyttede.

I weekenden har Sally allerede skabt oversvømmelser i Florida, men nu er den trukket ud over Den Mexicanske Golf.

Sally ser ud til at tage en bane, der er tæt på den, orkanen Katrina fulgte, da den ramte som en kategori 5-orkan i 2005. Heldigvis når Sally ikke samme styrke, men den forventes at tiltage til mindst en kategori 1-orkan inden tirsdag aften, hvor den forventes at gå i land nær New Orleans.

Stormfloden forventes at nå 2 til 3,5 meter og vil være værst ved udmundingen af Mississippi-floden. Uheldigvis bevæger Sally sig meget langsomt, og det betyder, at stormfloden vil stå på over lang tid.

Enorme mængder nedbør - op mod 0,5 meter

Tropiske orkaner har altid store mængder nedbør med, men Sally ser ud til at give mere, end hvad der er normalt. Det skyldes igen den langsomme bevægelse mod nordvest.

Lige nu viser forskellige prognoser, at der vil falde op mod 200-400 millimeter nedbør, lokalt kan man få 500-700 millimeter nedbør.

For mange er det nok overraskende, at de fleste dødsfald i forbindelse med tropiske orkaner skyldes stormflod og oversvømmelser på grund af nedbør. Helt op til cirka 90 procent af dødsfald kan tilskrives vand.

Vinden rammer kystnært

Vinden ser ud til at nå over orkanstyrke omkring centeret, når Sally går i land i løbet af tirsdag. Lige nu blæser det med op mod 100 kilometer i timen, men den er tiltagende, og den kan nærme sig 120-150 kilometer i timen med endnu kraftigere vindstød.

Typisk er det dog kun de kystnære områder, der får store skader af vinden.

2020 har været ekstrem aktiv, og allerede nu er man ved at have opbrugt "stormlisten", der indeholder de navne, man giver storme i USA. Det tropiske system Twenty kan få navnet Teddy inden for kort tid.

Derudover er der nye forstyrrelser, der kan udvikle sig de kommende dage. De sidste navne er Vicky og Wilfred. Herefter overgår man til at bruge de græske bogstaver som stormnavne.