Vejr

I dag vender sommervarmen tilbage, men det vil føles helt anderledes

Solen har ikke samme styrke som i højsommeren, og man vil tydeligt kunne mærke, at den ikke brænder på samme måde.

En ny uge er i gang, og kortvarigt er sommervarmen tilbage over landet.

Mandag kan vi for første gang i mere end tre uger få en sommerdag med over 25 grader lokalt.

Vinden har lagt sig siden søndag, og vi er stået op til 13-16 grader. Flere steder ligger der lave skyer, og der kan gå nogle timer, før alle skyer er opløst. Men når først solen kommer igennem, vil den skinne fra en skyfri himmel resten af dagen.

Fra middagstid vil det være med fuld sol og temperaturer, der når et sommerligt niveau over næsten hele landet. Temperaturen ventes at kulminere mellem klokken tre og fem, og det vil være varmest i det østlige Jylland, på Fyn samt i København og Nordsjælland.

Sommervarme over Danmark midt i september.

Det er selvfølgelig lidt usikkert, om vi når præcis 25,0 grader og dermed en officiel sommerdag. På TV 2 Vejret forventer vi dog, at sommerdag nummer 33 kommer i hus.

Solen brænder ikke på samme måde

Men denne sommerdag vil slet ikke føles som alle de andre, vi fik i juni og august, da dagen nu er så kort, at vi vil opleve varmen helt anderledes.

Solen har ikke samme styrke som i højsommeren, og man vil tydeligt kunne mærke, at den ikke brænder på samme måde som for bare tre uger siden i august, hvor vi sidst oplevede sommervarme.

Her i midten af september står solen først op lidt i syv, og den begynder først rigtigt at varme op af formiddagen.

Derfor ser temperaturkurven helt anderledes ud på denne årstid end midt i juli måned. 20 grader når vi først omkring klokken 11, og da solen allerede går ned inden klokken otte, vil det om aftenen hurtigt føles køligt.

En typisk temperaturkurve i juli måned, mere end 12 timer med over 20 grader
En typisk temperaturkurve i September måned, solen går ned tidligt

Er det varmt nok til at tage på stranden?

Temperaturen i luften vil flere steder være høj nok til, at det er muligt med en strandtur, men i og med solen slet ikke bager som i juli måned, vil man ikke komme til at ligge og svede.

Vandet er også gået fra varmt til køligt på tre uger, typisk ligger vandtemperaturen lige nu på 15-16 grader. En dukkert vil dermed være en mulighed, men det vil være markant køligere, end sidst der var sommervejr i Danmark.

Markant varmere tirsdag, men i Nordjylland kan sommervarmen blive spoleret af tåge og havgus.

Tirsdag bliver det endnu varmere i det meste af landet, lokalt kan vi nærme os 27 grader, hvor det bliver varmest.

Forskellene kan dog blive store henover landet, da vi forventer, at der dannes tåge flere steder den kommende nat.

Især i det nordlige Jylland kan tågen blive tæt og komme til at ligge langt op af dagen og stedvis blive liggende til havs som havgus hele eftermiddagen.