Vejr

Derfor var solnedgangen så rød i går

Det lyder skørt, men satellitsporing af røgpartiklernes bevægelse, viser, at det er sandsynligt, at de stammer fra Californien

TV 2 Vejret har torsdag aften modtaget mange smukke billeder af en orangerød solnedgang flere forskellige steder i Danmark.

En vaks debattør på TV 2 Vejrets debat gruppe på Facebook, Finn Lykke Hansen, spurgte, om det meget orange skær mon kunne skyldes de mange naturbrande i Californien.

På TV 2 Vejret satte vi os for at opklare spørgsmålet. Men Californien ligger alligevel mere end 8000 kilometer fra Danmark, så det ville kræve de helt rette atmosfæriske betingelser for at være muligt.

Røgpartikler eller aerosoler torsdag aften, Danmark markeret med hvid pil.

Vi brugte en NASA-satellit (GEOS-5 550 nm) til at undersøge, hvor røgfanen fra de voldsomme naturbrande i Californien havde bredt sig de seneste døgn. Det viste sig, at røgpartiklerne for knap en uge siden var blevet fanget af jetstrømmen, som bugter sig rundt om kloden, og det førte torsdag aften for alvor dele af røgen ind over Danmark fra vest.

Det er set af flere omgange, at vi får ført røg- og sandpartikler fra fjerne egne. Men det er alligevel voldsomt fascinerende, at begivenheder på den anden side af jorden kan påvirke, hvordan en solnedgang i Danmark ser ud.