Vejr

USA's vestkyst indhyllet i røg fra skovbrande - ligner noget fra Mars

Røgsky fra de værste skovbrande i historien blæste onsdag ud over den amerikanske stillehavskyst.

Et usædvanligt syn mødte indbyggerne i San Francisco, da himlen onsdag var farvet rød af røg fra skovbrandene, der lige nu hærger i Californien.

Røgen, der lå tungt over San Francisco Bay Area, blokerede så meget for solens lys, at det selv midt på dagen var mørkt som om aftenen, og bilisterne kørte ifølge Los Angeles Times med tændt lys i San Franciscos gader.

Den røde himmel fik det næsten til at ligne noget fra en anden planet, og flere steder på de sociale medier kunne man se folk føle sig hensat til Mars.

En af dem var Melissa Merencillo, der på Twitter skrev: "Velkommen til Mars".

Andre på de sociale medier har fået associationer til sci-fi filmen 'Blade Runner', der i sin seneste udgave udspiller sig i en grum fremtid anno 2049.

Og det er da heller ikke svært at se en vis lighed i billederne fra Californien og fra fremtidsfablen, hvor Harrison Ford spiller en hovedrolle.

Kun sollysets røde farve nåede gennem røgen

Himlens røde farve over San Fracisco skyldes, at den del af sollyset med de korteste bølgelængder brydes i røgpartiklerne.

Det er de blå og grønne farver, som derved spredes, mens kun lys med længere bølgelængder kan trænge gennem røgen.

Det er farverne gul og i særdeleshed den røde farve.

Samme fænomen kan opleves ved solnedgange, og fænomenet forstærkes, hvis der er røg- og sodpartikler i luften.

Røgen lå over hele den vestlige del af USA

Den spektakulære røde himmel var ikke blot et skue, man kunne betragte i San Francisco, hvor røgen var blæst mere end 300 kilometer fra de store områder i Californien, der lige nu står i flammer.

Langs hele den amerikanske vestkyst lå røgen fra skovbrandene tungt.

Kuldefrembruddet over den centrale del af USA sendte en koldfront frem fra nordøst, der blæste røgen fra de mange skovbrande ud mod kysten og derfra videre ud over Stillehavet.

Fra satellit kunne røgen onsdag ses ligge ned langs både Californiens og Oregons kyster.

Varsles om luftforurening

Selvom det meste af røgen fra skovbrandene befandt sig i stor højde, da den drev ud over den amerikanske Stillehavskyst, opfordrede myndighederne indbyggerne i San Francisco til at holde sig indendøre, hvis de kunne lugte røg.

Onsdag var det 23. dag i træk, hvor der blev varslet om luftforurening som følge af røgen fra skovbrandene.

Det er den længste sammenhængende periode, der været udsendt luftforureningsvarsel, siden man begyndte at varsle i 1991.

Tre gange Sjællands areal er brændt

Californien oplever lige nu de værste skovbrande i nyere tid.

I år er mere end 10.000 kvadratkilometer skov brændt. Det er mere end i rekordåret 2018, hvor Californien i sensommeren og efteråret blev hærget af historisk mange skovbrande.

Skovbrandene skyldes en tør og rekordvarm sommer i det vestlige USA, hvor flere af skovbrandene er antændt af lyn.

Også længere mod nord i Oregon og Washington er der skovbrande.

Indtil den første uge af september har der i USA været over 40.000 skovbrande, der tilsammen har brændt 19.000 kvadratkilometer skov.

Det svarer til et område, der er næsten tre gange så stort som Sjælland.