Vejr

Ekstremt kuldefrembrud i USA - fra sommer til vinter på et døgn

Vintervejr i Colorado 8. september 2020. Jim Urquhart / Ritzau Scanpix

Rekordtidligt snevejr har ramt den centrale del af USA, hvor temperaturen faldt med mere end 30 grader på et døgn.

I weekenden slog man med temperaturer på over 35 grader varmerekord for september i Denver i den amerikanske stat Colorado.

Få døgn senere viste termometeret minusgrader, og sommervejret var skiftet ud med snevejr efter et historisk kuldefrembrud, der har givet flere nye rekorder.

Det ekstreme vejrskifte har det seneste døgn ramt hele den centrale del af USA.

Sne i Denver 8. september 2020.

Efter en weekend med rekordvarme passerede en markant koldfront fra nord ned over USA. Det fik især i staterne Montana, Wyoming, Utah og Colorado temperaturerne til at styrtdykke.

Både i og ved foden af bjergkæden Rocky Mountains var kuldefrembruddet ledsaget af kraftige vindstød, og i løbet af få timer gik nedbøren over i sne.

I dele af Wyoming og Colorado havde man tirsdag regulær snestorm, hvor der faldt mere end 20 centimeter sne.

Ekstremt temperaturfald

I Denver oplevede man det største temperaturfald på et døgn siden 1971, da temperaturen faldt fra 33 grader mandag klokken 17 lokal tid (midnat dansk tid) til blot én grad 24 timer senere.

Temperaturfaldet på 32 grader er det fjerdestørste på et døgn i Denver, siden målingerne begyndte i 1872.

Rekorden er et temperaturfald på 37 grader i januar 1872, og sådanne fald i temperaturen er kun noget, der ellers er set i vintermånederne.

Onsdag aften faldt temperaturen yderligere og nåede minus 1 grad, der er den laveste temperatur nogensinde registreret i Denver på en 8. september.

Det står i skarp kontrast til, at der lørdag blev sat ny varmerekord for september, da der i Denver blev målt 38,3 grader.

xx
xx

Temperatur i USA mandag eftermiddag og tirsdag eftermiddag (midnat dansk tid)

Rekordtidligt snevejr

Snevejret, der fulgte med kuldefrembruddet, var det tidligste i Denver siden 1961, og det er 26 år siden, der sidst faldt sne i september.

Anderledes var det i Boulder lige uden for Denver, hvor der tirsdag aften lokal tid blev sat to vinterlige rekorder.

På det tidspunkt var der faldet lidt over fire centimeter sne, der er den største mængde sne registreret så tidligt på året.

Det samme gjaldt for temperaturen. Da den nåede ned på frysepunktet, var det den laveste temperatur målt i Boulder så tidligt på året.

Også i staterne nord for Colorado blev der sat nye rekorder for, hvor tidligt vintervejret kan ramme USA.

Da kulden mandag nåede Casper i Wyoming, faldt der næsten seks centimeter sne - det tidligste snefald gennem tiderne.

Det samme var tilfældet i Rapid City i South Dakota, hvor der faldt to centimeter i det tidligste snevejr i byens historie.

Mens kulden bredte sig mod syd fortsatte temperaturen med at styrtdykke, og nedbøren begyndte at falde som sne.

Tidligt onsdag morgen lokal tid dalede historisk sne således ned over Pueblo i Colorado.

Snevejret er det tidligste registreret nogensinde og slår dermed den mere end 100 år gamle rekord fra 10. september 1898.

Over 40 centimeter sne

Siden kulden mandag begyndte at ramme de nordlige stater i USA, er der faldet store mængder sne.

Ifølge den amerikanske vejrtjeneste NWS er der i bjergene syd for Casper i Wyoming faldet hele 43 centimeter sne, mens man ved Fishtale i det sydlige Montana - lige nord for nationalparken Yellowstone - har fået 38 centimeter sne.

I Colorado er der flere steder faldet mellem 15 og 20 centimeter sne, og så langt mod syd som ved Santa Fe i New Mexico var der onsdag morgen faldet fem centimeter sne.