Vejr

Sæsonen har været god ved den franske vin

I Champagne-distriktet har bønderne rekordhøst, og mange andre regioner har også fin høst af druer.

Mens sommeren i Danmark var kendetegnet ved en lang, grå juli omkranset af en fin juni og august, så det anderledes ud længere nede i Europa. Og det kan ifølge nyhedsbureauet Reuters mærkes hos de franske vinbønder.

I 2019 var bønderne plaget af dårligt vejr, men det lykkedes alligevel at få produktionen op på gennemsnittet af de seneste fem år ifølge tal fra det franske landbrugsministerium.

I år er det imidlertid lykkedes bønderne at hæve produktionen yderligere seks procent.

Særligt i Champagne-distriktet har man grund til at lade propperne springe. Her startede høsten relativt tidligt i midten af august, og man kan nu glæde sig over en rekordhøst.

- Forklaringen er, at vi har haft det andet varmeste forår i 120 år samt en relativ mild vinter, lyder det i en udtalelse fra landbrugsministeriet.

Her skiftes der mundbind midt i Champagne-markerne.

Champagne-bønderne vil dog sænke antallet af flasker, der skal sælges under det berømte distriktnavn.

Den øvelse skal presse priserne i vejret og rette op på det vigende salg på grund af coronakrisen.

Resten af champagnehøsten skal sælges som mousserende vin.

Damien Champy, der leder et vinkooperativ, kunne for tre uge siden inspicere årets Champagne-høst i vinkælderen.

Sommeren har været relativt varm og tør i Bourgogne, Beaujolais, Rhone, det centrale og sydøstlige Frankrig, hvilket har ført til et lidt lavere udbytte for mange af druetyperne der. Det drejer sig blandt andet om Bourgogne-druen Pinot Noir.

Det lave udbytte bliver dog rigeligt udlignet af andre regioner, hvor regn sidst i sæsonen var med til at give druerne det sidste skud vækst.

I Frankrigs absolut største vinregion, Languedoc-Roussillon, er udbyttet steget med syv procent.

Den totale vinproduktion vil nå hele 45 millioner hektoliter i år. Det svarer til lidt under seks milliarder flasker fransk vin sendt ud på verdensmarkedet.

18 dages tidligere høst

Det franske miljøministerium har tidligere beregnet, at vinhøsten nu i gennemsnit falder 18 dage tidligere end for 40 år siden. Ministeriet kalder det en markør for den globale opvarmning.

Dermed kan nogle af de sydfranske druer måske bruges i Danmark om nogle år. En beregning fra TV 2 Vejret viser, at klimaet i Danmark kommer til at svare til det sydfranske om 80 år, hvis ikke der gribes kraftigt ind over for CO2-udledningen.

Klimaet rykker simpelthen nordpå med 1,6 meter i timen med den nuværende forurening af atmosfæren.