Vejr

Sæsonen har været god ved den franske vin

I Champagne-distriktet har bønderne rekordhøst, og mange andre regioner har også fin høst af druer.

Mens sommeren i Danmark var kendetegnet ved en lang, grå juli omkranset af en fin juni og august, så det anderledes ud længere nede i Europa. Og det kan ifølge nyhedsbureauet Reuters mærkes hos de franske vinbønder.

I 2019 var bønderne plaget af dårligt vejr, men det lykkedes alligevel at få produktionen op på gennemsnittet af de seneste fem år ifølge tal fra det franske landbrugsministerium.

I år er det imidlertid lykkedes bønderne at hæve produktionen yderligere seks procent.

Særligt i Champagne-distriktet har man grund til at lade propperne springe. Her startede høsten relativt tidligt i midten af august, og man kan nu glæde sig over en rekordhøst.

- Forklaringen er, at vi har haft det andet varmeste forår i 120 år samt en relativ mild vinter, lyder det i en udtalelse fra landbrugsministeriet.

Champagne-bønderne vil dog sænke antallet af flasker, der skal sælges under det berømte distriktnavn.

Den øvelse skal presse priserne i vejret og rette op på det vigende salg på grund af coronakrisen.

Resten af champagnehøsten skal sælges som mousserende vin.

Sommeren har været relativt varm og tør i Bourgogne, Beaujolais, Rhone, det centrale og sydøstlige Frankrig, hvilket har ført til et lidt lavere udbytte for mange af druetyperne der. Det drejer sig blandt andet om Bourgogne-druen Pinot Noir.

Det lave udbytte bliver dog rigeligt udlignet af andre regioner, hvor regn sidst i sæsonen var med til at give druerne det sidste skud vækst.

I Frankrigs absolut største vinregion, Languedoc-Roussillon, er udbyttet steget med syv procent.

Den totale vinproduktion vil nå hele 45 millioner hektoliter i år. Det svarer til lidt under seks milliarder flasker fransk vin sendt ud på verdensmarkedet.

18 dages tidligere høst

Det franske miljøministerium har tidligere beregnet, at vinhøsten nu i gennemsnit falder 18 dage tidligere end for 40 år siden. Ministeriet kalder det en markør for den globale opvarmning.

Dermed kan nogle af de sydfranske druer måske bruges i Danmark om nogle år. En beregning fra TV 2 Vejret viser, at klimaet i Danmark kommer til at svare til det sydfranske om 80 år, hvis ikke der gribes kraftigt ind over for CO2-udledningen.

Klimaet rykker simpelthen nordpå med 1,6 meter i timen med den nuværende forurening af atmosfæren.