Vejr

Ekstrem varme i Mellemøsten fortsætter med at sætte rekorder

Fredag nåede temperaturen rekordniveau for september i hele tre forskellige lande.

For første gang i næsten to måneder oplever vi i hele Danmark temperaturer under 20 grader - men helt anderledes varmt er det over store dele af den arabiske halvø.

Her har ekstremt varm luft givet anledning til nye temperaturrekorder for september de seneste par dage.

Torsdag steg temperaturen til hele 47,1 grader i det sydlige Tyrkiet, som aldrig før er målt i september.

Fredag nåede temperaturen endnu et højdepunkt, da flere andre lande i Mellemøsten satte nye temperaturrekorder for september.

Den højeste temperatur overhovedet i området blev målt i Eilat i Israel, hvor temperaturen nåede 48,9 grader. Det er ikke blot ny september-varmerekord for Israel som helhed, men også den højeste temperatur der er målt i Eilat.

Torsdag blev der i Jerusalem også sat ny varmerekord, da temperaturen nåede 42,7 grader.

I Jordan, nabolandet mod sydøst, blev der i byen Aqaba målt en temperatur på 48,2 grader. Det er den højeste temperatur målt i Jordan i september.

Også på Cypern i det østlige Middelhav, satte temperaturen ny rekord fredag.

I Gecitkale nåede eftermiddagstemperaturen hele 45,8 grader. Det er den højeste temperatur målt på Cypern i september. Desuden kunne indbyggerne i Nicosia se temperaturen stige til 45,7 grader. Det er den højeste temperatur, der nogensinde er målt i Nicosia - uanset måned.

Den ekstreme hede fortsætter lørdag, hvorefter temperaturen endelig begynder at falde lidt igen.

Den højeste temperatur, der er målt i Danmark i september, er 32,3 grader. Senest vi oplevede usædvanlig septembervarme var i 2016, hvor temperaturen nåede 29,9 grader 13. september.