Vejr

Ekstrem varme i Tyrkiet - højeste temperatur målt i september

Torsdag nåede temperaturen over 47 grader i den sydlige del af Tyrkiet.

Mens vi her i Danmark må forberede os på en weekend, hvor det bliver både relativt blæsende og en smule køligt, er det ualmindeligt varmt i den sydlige del af Tyrkiet.

Så varmt, at der ligefrem er tale om nye grænser for, hvor varmt det kan blive i Tyrkiet i september.

Varmest blev det i byen Kozan, der ligger i Tyrkiets Adana-provins. Her steg temperaturen torsdag til ekstreme 47,1 grader - hvilket er den højeste temperatur målt i Tyrkiet i september.

Også i byen Kadirli svedte indbyggerne i hele 46,9 graders glohed sommervarme, og ved hele 18 lokaliteter i Tyrkiet blev der målt temperaturer over 45 grader.

Flere steder blev der målt højeste temperaturer overhovedet

Ud over at der er blevet sat nye standarder for, hvor varmt det kan blive i september i Tyrkiet, er der flere steder også målt de højeste temperaturer overhovedet ved de pågældende vejrstationer - uanset hvilken måned man kigger på.

Således nåede temperaturen i Osmaniye 45,3 grader - en temperatur, der aldrig før er målt i byen uanset måned. Det samme gjorde sig gældende i byen Mersin, hvor termometret torsdag eftermiddag viste 41,5 grader.

Det er halvanden grader højere end byens hidtidige varmerekord, der stammer fra 21. juni 1942, hvor der blev målt præcis 40 grader.

Rekordvarmen skyldes tilstrømning af særdeles varm luft, der fra den arabiske halvø er strømmet op til det sydøstlige Tyrkiet. Derfor blev der også målt ekstremt høje temperaturer i flere nabolande. I Jerusalem steg temperaturen til 42,3 grader - den højeste temperatur, der overhovedet er målt i den mellemøstlige by.

Den højeste temperatur, der nogensinde er målt i Tyrkiet, er hele 49,0 grader. Den temperatur blev målt 27. august 1961 i byen Cizre nær grænsen til Syrien og Irak.

Til sammenligning er den højeste temperatur målt i Danmark 36,4 grader.