Vejr

Kraftig tyfon brager igennem Sydkorea i dag

Bølger ved byen Seogwipo i Sydkorea 1. september som tyfonen Maysak nærmer sig den koreanske halvø. Yonhap / Ritzau Scanpix

Supertyfonen ventes at skabe voldsomme ødelæggelser i store dele af landet.

Tirsdag opnåede tyfonen Maysak, der nærmer sig den koreanske halvø, kategori-4-status og blev dermed årets hidtil kraftigste tyfon. Tyfoner af kategori 4 og kategori 5 kaldes supertyfoner og er de kraftigste og mest dødelige uvejr i Asien.

Tyfoner ødelægger på tre fronter, når de rammer land. De kraftige vinde river huse i stykker, stormfloden hærger kysterne, og de voldsomme regnmængder skaber yderligere oversvømmelser og jordskred.

Satellitbillede af Tyfon Maysak. Maysak er en kategori 3 orkan. Tyfonen har orkanvinde i en diameter på over 200 kilometer.

Maysak er nu heldigvis ved at aftage og er i skrivende stund en kategori 3 orkan med vindstød omkring øjet af tyfonen på 240 kilometer i timen. Det kraftigste målte vindstød i Danmark blev målt til 53,5 meter per sekund ved stormen Allan i 2013. Det svarer til 190 kilometer i timen.

Tropiske cykloner

Supertyfoner er en betegnelse for de kraftigste tropiske cykloner i Stillehavet nær Asien.

Betegnelsen bruges for tyfoner af kategori 4 og 5.

"Major hurricanes" er en betegnelse for de kraftigste tropiske orkaner i det nordlige Atlanterhav og i Stillehavet nær Nordamerika og Mellemamerika. Betegnelsen bruges for "hurricanes" af kategori 3 til 5.

Vindens ødelæggende effekt bliver cirka otte gange større, når vinden fordobles. Styrken af et vindstød omkring Maysak er derfor mere end dobbelt så ødelæggende som det mest voldsomme vindstød, vi har oplevet i Danmark.

Selvom Sydkoreas sydkyst bliver ramt af de kraftigste vinde, så vil vand blive det største problem. Stormfloden fra Maysak ventes at løfte havet cirka fire meter. Da vinden omkring tyfoner drejer mod uret, er det især øst for tyfonen, at havstigningen og bølger skaber de største problemer.

Fiskebåde har søgt beskyttelse i en havn i Seogwipo på øen Jeju i Sydkorea.

Uhyggelig og sjælden tyfonbane

Det er sjældent, at Sydkorea bliver ramt af så kraftig en tyfon som Maysak. Tyfonen ventes at være en kategori 2 orkan, som orkanøjet går i land sen eftermiddag dansk tid.

Der er registreret fem tilfælde af tyfoner af mindst kategori 2 siden 1959, og den seneste var tyfonen Sanba i 2012. Her blev ødelæggelserne efterfølgende opgjort til over 2 milliarder kroner.

Prognose af Tyfon Maysaks bane frem til torsdag klokken 14 dansk tid. Tyfonen bevæger sig gennem hele den koreanske halvø det næste døgns tid.

Nordgående tyfoner drejer som regel mod øst efter et stykke tid, men det er ikke tilfældet for Maysak. Maysak bevæger sig hele vejen igennem Sydkorea og drejer sandsynligvis herefter en smule mod vest. Derfor vil Nordkorea også lide under Maysak.

Flyaflysninger i Jejus internationale lufthavn i Sydkorea 2. september 2020.

I et bånd langs tyfonen ventes generelt mellem 100 og 200 millimeter regn, hvilket fører til oversvømmelser og måske også jordskred. Netop regnen bliver det største problem i Nordkorea, da vinden er aftaget betydeligt, når tyfonen når længere nordpå. Til sammenligning falder der årligt lidt over 700 millimeter regn i Danmark.

En tropisk storm, som er navngivet Haishen, er i øjeblikket ved at udvikle sig til en tyfon. De foreløbige beregninger peger på, at Sydkorea kan blive ramt af Haishen i begyndelsen af næste uge. Haishens udvikling og bane er dog stadig meget usikker.