Vejr

Kraftigt regnvejr over Danmark - her har man fået en måneds regn på et døgn

Desuden har der været skybrud flere steder i landet.

Det foregående døgn vil for mange danskeres vedkommende blive husket for store regnmængder, der visse steder har ført oversvømmelser med sig.

Radar – nedbør i Danmark lige nu

Se radar for nedbør i hele Danmark i form af regn, sne eller slud. Vores online vejrkort viser, hvordan nedbøren har bevæget sig de seneste tre timer. Få en prognose for, hvor vejret er på vej hen. 

Se vores nedbørsradar her

Siden onsdag formiddag har det regnet i store dele af landet, og navnlig onsdag aften og natten til torsdag samt torsdag morgen har det i perioder regnet intenst over Midt- og Østjylland, Storebæltsregionen og Nordvestsjælland.

Til og med klokken 12 torsdag er der faldet mest regn i Mørkøv i Nordvestsjælland, hvor DMI's nedbørmåler har registreret hele 64,5 millimeter. Det svarer stort set til den normale mængde nedbør i en hel august, hvor der i gennemsnit falder 67 millimeter regn.

Herefter følger Gniben på Sjællands Odde, hvor der i samme tidsrum er faldet 55,8 millimeter regn. Også i Herning har man overskredet 50 millimeter - samlet set er der faldet 52,8 millimeter siden onsdag klokken 12.

Ovenstående målinger er de officielle nedbørmålinger fra DMI, men lokalt kan der være faldet endnu mere. Således er der private nedbørmålinger nær Jyderup i Nordvestsjælland, der viser, at der er faldet hele 84 millimeter i løbet af det sidste døgn.

Andre steder i landet er man dog sluppet væsentligt mere nådigt gennem det seneste døgn, og ved Danmarks nordligste punkt, Skagen, er der således slet ikke registreret nedbør. I Aarhus er der faldet 37 millimeter, i Aalborg 26 millimeter, mens man i Odense og København henholdsvis har modtaget 21 og syv millimeter regn.

Skybrud flere steder

Det har ikke kun regnet i lang tid. Flere steder har regnen også været meget kraftig og faldet i så store mængder på så kort tid, at der har været tale om regulære skybrud.

Skybrud 26.-27. august 2020

Nedbørmængder på 30 minutter:

  • 22,4 mm (Aalborg)
  • 21,9 mm (Mørkøv)
  • 21,7 mm (Vejle)
  • 19,6 mm (Greve)
  • 19,3 mm (Kalundborg)
  • 16,5 mm (Aarhus)
  • 16,3 mm (Karup)

Der er tale om skybrud, hvis der falder mere end 15 millimeter regn på en halv time.

Mindst syv steder har der været officielle skybrud siden onsdag eftermiddag, hvor det kraftigste har ramt det centrale Aalborg. Her faldt der på 30 minutter 22,4 millimeter regn.

Det næstkraftigste skybrud oplevede indbyggerne i Mørkøv på Vestsjælland, hvor der faldt 21,9 millimeter regn på en halv time. Onsdag aften faldt der i Vejle 21,7 millimeter regn på 30 minutter i forbindelse med et skybrud, mens der torsdag formiddag blev målt 19,6 millimeter i Greve på en halv time.

Lavtryk er skyld i de store regnmængder

Årsagen til den kraftige og langvarige regn skyldes et for årstiden kraftigt lavtryk, der siden tirsdag aften har påvirket vejret over Danmark. Onsdag faldt der over 30 millimeter i den syd- og vestlige del af Jylland, og det er samme lavtryk, der torsdag morgen har givet regn over store dele af Sjælland og Lolland-Falster.

Den største mængde nedbør i løbet af ét døgn i 2020 er 72,6 millimeter, hvilket faldt over Usserød 19. august i forbindelse med et ekstremt kraftigt skybrud, hvor der på 30 minutter faldt hele 42,2 millimeter.

Lavtrykket har torsdag morgen også givet kraftig blæst til den sydlige del af landet samt i Storebæltsregionen. Mest blæsende har det været ved Røsnæs, hvor middelvinden har nået hård kuling med 20,3 meter per sekund, mens vindstødene samme sted nåede stormende kuling med 23,4 meter per sekund. Storm starter ved 24,5 meter per sekund.

Allerede fredag skal et nyt regnvejr brede sig op over landet fra syd og kan i weekenden igen give store mængder regn.