Vejr

Stat i USA rammes af tropisk storm og orkan med få dages mellemrum

Ikke siden 1959 har der været to tropiske storme i Den Mexicanske Golf samtidig.

Den amerikanske stat Louisiana står over for at blive ramt af to tropiske stormsystemer, når både den tropiske storm Marco og orkanen Laura med få døgns mellemrum ventes at ramme den amerikanske sydstat.

Søndag aften begyndte flere tusinde mennesker i det sydligste Louisiana at forlade deres hjem, efter myndighederne beordrede evakuering af kystområderne ud til Den Mexicanske Golf, mens flere olieselskaber lukkede ned for olieproduktionen på boreplatformene ud for både Louisianas og Texas' kyster.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Er 240 kilometer fra USA

Allerede mandag aften truer den tropiske storm Marco, der fra syd har bevæget sig op gennem Den Mexicanske Golf.

Sent søndag eftermiddag opgraderede de amerikanske hurricane-meteorologer Marco til en tropisk orkan, men tidligt mandag morgen har den mistet lidt af pusten ud for den amerikanske kyst og blev atter nedgraderet til en tropisk storm.

Satellibillede af den tropiske storm Marco 24. august klokken 11.20.

Mandag morgen ligger Marco 240 kilometer sydøst for mundingen af Mississippi-floden med vinde af stormstyrke og vindstød af orkanstyrke. Den ventes det kommende døgn langsomt at bevæge sig mod nordvest og vest.

Marco kan ramme Louisiana i nat

Ifølge National Hurricane Center kan den tropiske storm ramme kysten i Louisiana sent mandag aften eller natten til tirsdag. Men de betoner i deres udsigt usikkerheder i prognosen, der kan holde centeret af Marco ud over Den Mexicanske Golf, hvor den helt frem til tirsdag aften vil bevæge sig langs Louisianas kyst.

Prognose for den tropiske storm Marco sent mandag aften.

Her truer både store mængder regn og en flodbølge, der kan give oversvømmelser i de lavtliggende områder i det sydlige Louisiana.

Ifølge prognoserne kan vandstanden nå en til to meter over det normale, mens meterhøje bølger vil slå ind over kystområderne.

Prognose for den tropiske storm Marco natten til onsdag.

Når Marco passerer kystområderne i Louisiana og senere også i det sydøstlige Texas, kan der falde omkring 100 millimeter regn, og lokalt kan man se frem til helt op mod 250 millimeter.

Ikke set i 61 år

Mens den tropiske storm Marco tirsdag bevæger sig langs den amerikanske golfkyst, venter en ny tropisk storm, der inden for det kommende døgn ventes at udvikle sig til en regulær tropisk orkan.

Det er den tropiske storm Laura, der mandag ligger syd for Cuba og under kraftig intensivering vil bevæge sig frem mod Louisiana.

Det giver en sjælden set femdøgnsprognose fra National Hurricane Center, hvor to tropiske storme i en og samme prognose krydser hinandens baner.

Lauras og Marcos baner krydser hinanden.

Når Laura i løbet af natten til tirsdag passerer hen over det nordlige Cuba og ud over i Den Mexicanske Golf, vil det ifølge den amerikanske meteorolog Philip Klotzbach blot være tredje gang siden registreringen af tropiske storme begyndte i 1891, at der vil være to navngive tropiske stormsystemer i Den Mexicanske Golf samtidig.

Sidst, det skete, var i 1959.

Prognose for Laura natten til torsdag.

Hen over det varme havvand i Den Mexicanske Golf ventes Laura hurtigt at nå orkanstyrke, og på sin vej frem mod USA kan den tiltage yderligere i styrke, så onsdag eller natten til torsdag kan nå kategori-2 styrke, inden den rammer den amerikanske kyst.

Ifølge de seneste prognoser er det mest sandsynligt, at den, ligesom Marco, rammer staten Louisiana med vindhastigheder på over 45 meter per sekund og vindstød omkring 55 meter per sekund.

Orkanstyrke begynder ved vindhastigheder på 32,6 meter per sekund.

Har kostet otte mennesker livet

Den tropiske storm Laura har allerede ramte Den Dominikanske Republik, Haiti og den sydøstlige del af Cuba.

Oversvømmede veje i Port-au-Prince i Haiti 23. august 2020.

Her har den givet store mængder nedbør, der har forårsaget oversvømmelser og jordskred.

Otte personer meldes omkommet, i forbindelse med at Laura er passeret - heraf fem på Haiti.

I Den Dominikanske Republik var mere end en million mennesker i weekenden uden strøm. Også på Puerto Rico, hvor der lørdag faldt 104 millimeter regn, betød den tropiske storm Laura oversvømmelser og strømafbrydelser.