Vejr

For første gang: To sideløbende orkaner vil ramme USA samtidigt

De to uvejr ventes at ramme det amerikanske fastland som kategori-1 orkaner onsdag morgen.

To tropiske lavtryk er under udvikling og ventes at udvikle sig til orkaner i Den Mexicanske Golf i løbet af tirsdag. Herefter har orkanerne kurs mod henholdsvis Florida og Texas, hvor de ventes at få landgang nogenlunde samtidigt.

Sidst man så noget lignende var i 1933, hvor en kategori-3 orkan ramte Texas, mens en tropisk storm havde landgang i Florida. De to tropiske uvejr der lige nu er under opbygning ventes begge at blive kategori-1 orkaner.

Orkanerne kommer til at hedde Laura og Marco

De to tropiske lavtryk er endnu ikke navngivet, men kaldes tropisk lavtryk 13 og 14. Hvis udviklingen går som ventet, vil de blive navngivet Laura og Marco.

Fakta om tropiske orkaner

Fakta om tropiske orkaner

  • Kendes fra mange steder i troperne bortset fra Sydamerikas vestkyst og Afrikas sydvestkyst, hvor havvandet er for koldt.
  • Måles på en skala fra et til fem efter vindhastighed og centertryk, hvor fem er den voldsomste med en vindhastighed på over 69 meter i sekundet.
  • Opstår i områder med lavtryk over havet, hvor vandets temperatur er omkring 26-27 grader, så der sker en høj fordampning - orkanens vigtigste energikilde.
  • I den vestlige del af Stillehavet og i Det Indiske Ocean kaldes en orkan for cyklon.

Tropisk lavtryk 13 befinder sig i øjeblikket vest for Puerto Rico, som uvejret ventes at snitte som en tropisk storm. Herefter vil det tropiske uvejr bevæge sig langs Hispaniola og Cuba, før den nær Florida opnår orkanstyrke. Den mest sandsynlige bane løber over Florida Keys før landgang i Vestflorida.

Tropisk lavtryk 14 befinder sig nær grænsen mellem Nicaragua og Hunduras. Den vil som en tropisk storm passere Yucutan-halvøen i Mexico, før den nærmer sig Texas' kyst.

Tidligere prognoser har haft uvejret til at være en orkan allerede før mødet med Yucatan. Uvejret bliver svækket over land, men tiltager igen i styrke, så snart den igen kommer ud over det varme hav.

Derfor ventes uvejret at have orkanstatus ved landgang i Texas eller Louisiana.

Oversvømmelser og apokalyptiske scenerier fra 2018, hvor en orkan ramte North Carolina.

Tropisk storm går forud for orkan

En tropisk storm er ofte et forstadie, før et uvejr tager form som en orkan.

Når det sker, vil havvandet have nået en temperatur på mindst 26 grader. Og jo varmere havet er, desto vildere vil vejrudviklingen blive.

Et hus i Mexico Beach i Florida er revet af sit fundament. Beboeren Claire kigger lamslået på ødelæggelserne.

Derfor dannes de fleste tropiske uvejr om sommeren og i det tidlige efterår. Sæsonen indledes som regel i juni, men siden 2014 har mindst ét tropisk uvejr pustet sig op tidligere.

Prognose af sandsynlig landgang for to tropiske orkaner.

Kun en enkelt af dem, Alex fra 2016, nåede at blive en tropisk orkan, som man i USA kalder en hurricane.

Redningsfolk ser efter tilskadekomne i Mexico Beach i Florida.

Alex udviklede sig til en tropisk orkan nær Cuba og ramte USA og Mexico med 160 kilometer i timen.

Tusindvis af mennesker måtte flygte i beskyttelsesrum i det sydlige Texas, træer blev blæst omkuld, og strømmen er forsvandt flere steder på grund af den voldsomme regn og blæst.