Vejr

Nordjysk by oversvømmes af regn og hagl - se den voldsomme video her

Kraftigt skybrud over Svenstrup nær Aalborg 18. august 2020. Brian Toft / Screendump

Aalborg blev tirsdag eftermiddag ramt af kraftigt skybrud.

Flere steder i Danmark blev to uger med suverænt sommervejr afløst af kraftige regn- og tordenbyger tirsdag eftermiddag.

Radar - nedbør i Danmark lige nu

Se radar for nedbør i hele Danmark i form af regn, sne eller slud. Vores online-vejrkort viser, hvordan nedbøren har bevæget sig de seneste tre timer. Få en prognose for, hvor vejret er på vej hen. 

Se vores nedbørsradar her

De kraftige byger - der flere steder var med skybrud - ramte især den centrale og østlige del af Jylland, Midtsjælland og Hornsherred samt en del af Aalborg.

Én af de mange kraftige byger, der ramte Danmark i går, åbnede sine sluser over den nordjyske by Svenstrup, cirka 10 kilometer syd for Aalborg.

På kort tid satte et mægtigt skybrud ind, og sigtbarheden blev en overgang nedsat til blot 1,7 kilometer ved den nærliggende lufthavn i Aalborg. I netop Svenstrup, hvor DMI har en officiel nedbørmåler, faldt der hele 22 millimeter regn på 30 minutter.

Skybrud og hagl 🌧

Regner det også hos dig? 🌧

Posted by TV2 Nord on Tuesday, August 18, 2020

Heraf faldt 11,4 millimeter på blot ti minutter, hvilket svarer til mere end én millimeter regn per minut, mens skybruddet var mest voldsomt.

Grænsen for skybrud går ved 15 millimeter på 30 minutter, så der var tale om en overskridelse på 47 procent i forhold til grænsen på 15 millimeter.

Samlet set faldt der 27,6 millimeter regn i forbindelse med skybruddet.

Var med hagl og kraftige vindstød

Det var ikke kun store mængder regn, der på kort tid faldt over Svenstrup. Bygen var også med - efter danske forhold store hagl - og kraftige vindstød, der sandsynligvis har nået kulingstyrke.

Kraftig regn og skybrud - definitioner

  • Kraftig regn er, når der falder mere end 24 mm regn over en periode på maximalt seks timer
  • Skybrud er, når der falder mere end 15 mm regn over en periode på maximalt 30 minutter
  • Kraftig regn og i særdeleshed skybrud kan give anledning til oversvømmede kældre, viadukter og andre lavtliggende områder samt risiko for akvaplaning.

Kraftig regn og især skybrud er ofte forårsaget af tordenbyger. Ved at tælle antallet af sekunder imellem lynet og tordenbraget kan du regne dig frem til, hvor langt væk fra dig lynet slog ned.

Flere steder i området er der meldinger om buler i biler som følge af det kraftige haglvejr.

Haglene dannes, når ispartikler i skyerne bliver 'slynget' rundt i tordenskyerne og skiftevis udsættes for frost og tø, samt sammenstød mellem andre partikler.

Denne proces kan gentages adskillige gange, afhængig af hvor kraftige vindene i skyen er. Når haglene til sidst bliver for tunge til, at vindene i skyen kan holde dem svævende, falder de mod jorden.

Radarbillede fra tirsdag klokken 14 over Nordjylland. De gule nuancer angiver, hvor nedbørintensiteten er på skybrudsniveau.

I Tyskland og i resten af Europa kan haglene vokse sig så store, at de i ekstreme tilfælde kan måle 10-12 centimeter i diameter.

Verdens største hagl faldt dog i USA 23. juli 2010, hvor det målte intet mindre end 20,3 centimeter på tværs.

Det kraftigste skybrud tirsdag blev registreret i Roskilde, hvor der på 30 minutter faldt 26,4 millimeter regn. Heraf faldt 15,4 millimeter på 10 minutter.

Det kraftigste skybrud hidtil i år faldt 3. juni i Herning, hvor der blev registreret et regulært dobbelt-skybrud. På en halv time faldt der 32,1 millimeter, og 19,2 millimeter på 10 minutter.

Onsdag er der igen dannet kraftige byger over den nordlige del af Jylland og Sjælland, der kan give skybrud og hagl.