Vejr

Årets kraftigste tropiske orkan vil strejfe Mexico

Bølgerne vil tage til i det populære turistområde Acapulco, når Genevieve passerer ude på havet.  David Guzman / Ritzau Scanpix

Indbyggerne på den californiske halvø kan forvente kraftige vinde og store mængder regn.

Orkanen Genevieve nærmer sig den californiske halvø, hvor indbyggerne forbereder sig på kraftige vinde og store mængder nedbør. Ifølge det amerikanske orkanvarslingscenter NHC vil orkanen dog ikke ramme land med fuld styrke.

Orkanens øje forventes at gå forbi ude over Stillehavet, og dermed vil de mest katastrofale følger også blive undgået på land.

Der bor omkring fire millioner mennesker på den californiske halvø, der er en del af Mexico.

Genevieve har været oppe på at være en kategori 4-orkan og er dermed denne orkansæsons hidtil kraftigste uvejr. Den er nu aftaget til en kategori 3, hvilket dog stadig er meget voldsomt.

Mandag var det stadig muligt at sejle ud fra Acapulco.

Med en kategori 3-orkan på land vil mange huse for eksempel miste hele taget, og en del huse vil også få blæst for eksempel gavlvægge ud. I en kategori 5, som er den kraftigste, vil mange huse simpelthen blive jævnet med jorden. Og der tænkes her på velbyggede huse.

Mere interimistiske konstruktioner af blik- og træplader vil hverken klare en kategori 3 eller 5.

Så galt kommer det ifølge prognoserne ikke til at gå indbyggerne på den mexicanske halvø, når Genevieve går forbi onsdag nat og torsdag lokal tid. De orkankraftige vindstød holder sig ude til havs.

Borgere og myndigheder skal blot være forberedte på kraftig blæst og de enorme mængder nedbør, der altid følger med de tropiske uvejr.

Den californiske halvø ses lige nord for orkanens øje. Halvøen er omkring 1200 kilometer lang og dermed større end Italien.

Ifølge NHC havde orkanen onsdag formiddag dansk tid en vindhastighed på 51 meter i sekundet svarende til 184 kilometer i timen.

Der er mange turistområder langs halvøen, men de fleste af dem var i forvejen halvtomme på grund af corona-pandemien.

Genevieve vil aftage frem mod lørdag.