Vores jord

Vinhøsten har flyttet sig 18 dage på 40 år

De grønne druer høstes tidligere end normalt på markerne i Espira-de-l’Agly i Sydfrankrig.  Lionel Bonaventure / Ritzau Scanpix

Klimaet rykker 1,6 meter mod nord i timen, og det kan mærkes hos de sydfranske vinbønder.

Vinhøsten er i fuld gang i Espira-de-l’Agly i det sydlige Frankrig. Her slæber svedende landarbejdere den ene kurv grønne druer efter den anden op på ladet af en lastbil.

Det er ikke et usædvanligt syn her 20 år inde i dette årtusinde, men det ville det ifølge nyhedsbureauet AFP være, hvis vi gik 20 år bagud i det gamle.

Det franske miljøministerium oplyser, at vinhøsten nu i gennemsnit falder 18 dage tidligere end for 40 år siden. Ministeriet kalder det en markør for den globale opvarmning.

Agly-dalen, hvor landarbejderne sveder, har 300 dage med solskin om året. Derfor er Agly også et af de første områder, hvor druerne bliver klar til høst.

Netop nu høstes druer til de tørre hvidvine.

Der har været høstet vin i Sydfrankrig helt tilbage i romerrigets tid, men i de seneste 40 år har høsten flyttet sig 18 dage.

Høstede i september

Vinbonden Pierre Ruelle fortæller AFP, at han for første gang har indledt høsten allerede 5. august, og det bekymrer ham:

- Vi har siden sidste uge høstet fra stokke, vi normalt ville høste mellem 15. og 20. august. Og alle druesorterne er foran. Det er helt klart en konsekvens af klimaforandringerne, siger han.

Vinbønderne Jean-Marie og Cecile Dureu høster tidligere end nogensinde før.

Pierre Ruelles kollega Jean-Marie Dereu har arbejdet i markerne, siden han var 17 år. I dag er han 68 år, men ifører sig stadig pandebånd og arbejder syv dage om ugen i markerne, når der skal høstes.

- Da jeg var ung, begyndte vi først at høste i september, fortæller han.

Cecile Dureu fordeler druerne på ladet af den lille lastbil.

Sydfransk klima i Danmark

De ændrede klimaforhold har fået mange i den franske vinindustri til at overveje, om de traditionelle lokale druetyper også vil være de rigtige at dyrke i fremtiden.

- Vi ser druetyper fra Spanien blive brugt til vin i England. Vi kan ikke ignorere klimaforandringerne, siger ønologen Anne Tixier til AFP.

Måske kan nogle af de sydfranske druer så bruges i Danmark om nogle år. En beregning fra TV 2 Vejret viser, at klimaet i Danmark kommer til at svare til det sydfranske om 80 år, hvis ikke der gribes kraftigt ind over for CO2-udledningen.

Klimaet rykker simpelthen nordpå med 1,6 meter i timen med den nuværende forurening af atmosfæren.