Vejr

Usædvanligt mange tropiske uvejr, men kun få kraftige

Aldrig før er der registret ti tropiske uvejr så tidligt på sæsonen som nu.

Selvom den tropiske orkansæson i år indtil videre har budt på usædvanlig mange navngivne orkaner og storme, er der ikke mange af dem, der har udviklet sig alvorligt. Senest er den tropiske storm Josephine kommet til.

De kraftige tropiske storme og orkaner navngives alfabetisk gennem sæsonen, og Josephine er det tidligste af de tropiske uvejr til at få et navn, der begynder med 'J'.

Josephine kommer dog næppe til at slå andre rekorder. Tidligt fredag lokal tid kunne den på vej over Atlanterhavet dårligt oppebære sin status som tropisk storm.

Ifølge det amerikanske orkanvarslingscenter NHC havde den her til morgen en vindhastighed på bare 18 meter i sekundet, svarende til 65 kilometer i timen. Tropiske storme befinder sig mellem 63 og 117 kilometer i timen. Er vindhastigheden højere end det, går den op og bliver en tropisk orkan.

- Vi har ikke set så mange navngivne storme så tidligt på året før. Det viser, at det er en usædvanlig aktiv sæson i år, siger meteorolog ved TV 2 Vejret Andreas Nyholm.

Med de tropiske uvejr er det ofte de store mængder nedbør, der skaber de værste problemer. Billedet her er fra Isaias tidligere på måneden.

Josephine befinder sig omkring 1000 kilometer fra Leeward-øerne og forventes at gå nord om de caribiske øer og ramme Bermuda på onsdag. Alt efter om den samler energi over det varme vand eller ej, vil den muligvis bare ramme øgruppen med store mængder regn og kraftige vinde.

NHC har ikke udstedt advarsel for nogen landområder i forbindelse med Josephine.

TROPISKE ORKANER

Orkaner deles op i kategorier fra et til fem, hvor kategori et i store træk begynder, hvor de værste danske orkaner slutter, mens kategori fem-orkaner i princippet ødelægger stort set alt på deres vej. 

Det hidtil tidligste uvejr med 'J' var Jose, der blev dannet 22. august 2005.

- Normalt har vi bare tre navngivne storme på den her tid af året. Det her er mange, fortæller orkanspecialist Daniel Brown fra NHC til Reuters og tilføjer:

- Og sæsonen er endda ikke toppet endnu.

Isaias fik tidligere på måneden vandet til at stå op i gaderne i Myrtle Beach i South Carolina.

NHC forventer, at antallet af tropiske uvejr i år kan komme helt op på 25, hvilket vil være det højeste i NHC’s historie.

I denne sæson har de tropiske uvejr Cristobal, Danielle, Edouard, Fay, Gonzalo, Hanna og Isaias alle sat rekorder for at være først med deres respektive bogstaver. Til gengæld er der kun to af dem, Hanna og Isaias, der har udviklet sig til orkaner.

Flere personer omkom tidligere på måneden, da Isaias gik hen over de caribiske øer og siden USA’s vestkyst, hvor den forårsagede oversvømmelser, strømafbrydelser og brande på sin vej.