Vejr

Hedebølgen vender tilbage med fornyet styrke - flere landsdele kan få 32 grader

Op til 32 grader i flere landsdele venter henover weekenden TV 2 Vejret / Grafik/ TV 2 Vejret

Efter et par dage med temperaturer under de 30 grader, bliver det igen meget varmt i weekenden.

For tiende dag i træk vil temperaturen fredag nå over de 25 grader og dermed give os sommerdag nummer 25 denne sommer. Men selvom mange måske synes, at 25-28 grader i skyggen er alt rigeligt, så stiger termometret yderligere i weekenden. Meteorolog ved TV 2 Vejret, Lone Seir, forklarer:

En hedebølge indtræffer når gennemsnittet af de højeste temperaturer hen over tre sammenhængende dage overstiger 28 grader.

Hedebølgen bliver ikke afbrudt, hvis der skulle være en enkelt dag med under 28 grader, når blot middeltemperaturen holder sig over de 28 grader.

En varmebølge er defineret på samme måde som hedebølgen, blot skal middeltemperaturen her overstige 25 grader.

- Vinden drejer en lille smule, sådan at den luftmasse vi får op til os, kommer fra et varmt område i Europa i løbet af de næste par dage. Samtidig lægger vinden sig næsten helt, så luften står nærmest stille, og kan derfor blive varmet det ekstra op, der skal til for at nå over 30 grader.

Særligt i den sydlige del af landet kan termometret komme over de 30 grader.

Lokalt op til 32 grader

Varmen kulminerer søndag og mandag, hvor prognoserne har op til 31 grader, og lokalt kan vi nå helt op på 32 grader. Den sydlige del af landet er formentlig det sted, hvor termometret kommer allerhøjest op. Vestsjælland, Lolland-Falster og Sønderjylland ser ud til at blive de varmeste steder at opholde sig, mens det bliver mindre varmt i blandt andet Nordjylland.

Sidste weekend nåede temperaturen også over de 30 grader. Billedet her er fra Saksild Strand nær Odder, søndag den 9. august 2020.

Selvom varmen kulminerer søndag og mandag, bliver fredag bestemt også en dag, hvor solbriller og korte gevandter kan findes frem. Det bliver nemlig en tør og solrig dag med temperaturer helt op til 29 grader. Længst mod nordvest er der mulighed for havgus i løbet af eftermiddagen, og sker det, vil temperaturen falde mærkbart.

Fredag bliver også en hed dag især i den vestlige del af landet.

Mindre varmt og udsigt til nedbør fra tirsdag

Selvom der er lagt op til tre meget varme dage nu, så er der også udsigt til, hvad nogen måske vil mene, er mere behagelige temperaturer. Lone Seir forklarer:

- Som prognoserne ser ud nu, vil der tirsdag trække en front op over landet. I den er der regn og måske torden. Efter fronten falder temperaturen - men ikke meget. Vi kan stadig få over 25 grader og dermed sommerdage.

Selvom modellerne ikke har meget regn i næste uge, så er det, som vil komme, efterhånden tiltrængt. Tørkeindekset er på hele 9,5 på en skala fra 1-10.