Vejr

Tropisk uvejr går op langs USA’s østkyst

Florida undgik de værste følger af Isaias, men uvejret skabte trods alt enorme bølger, som en surfer valgte at udfordre.  Cristobal Herrera-ulashkevich / Ritzau Scanpix

Den tropiske storm Isaias forventes at gå land ved North Carolina og bevæge sig mod New York.

Uvejret Isaias, der har forårsaget mindst to dødsfald på sin vej, fortsætter med at skabe problemer. Netop nu befinder Isaias sig ud for den amerikanske østkyst.

Isaias er nedgraderet til en tropisk storm, men den er fortsat tæt på at være en tropisk kategori et-orkan.

- Den ligger stadig lige på grænsen, fortæller meteorolog ved TV 2 Vejret Andreas Nyholm.

Ved kategori 1 begynder store grene at knække af, store træer kan vælte og hustage blæse ned, mens selve bygningerne normalt vil blive stående.

Populært sagt begynder de tropiske orkankategorier, hvor de allerkraftigste orkaner herhjemme hører op.

TROPISKE ORKANER

Orkaner deles op i kategorier fra et til fem, hvor kategori et i store træk begynder, hvor de værste danske orkaner slutter, mens kategori fem-orkaner i princippet ødelægger stort set alt på deres vej. 

Der er fortsat mulighed for, at Isaias vil tage til i styrke over det varme havvand, inden den går i land. Den nyeste prognose forventer, at den kortvarigt bliver en kategori et-orkan igen.

Når den først er i land, vil den aftage meget i vindstyrke, men fortsat medbringe store mængder nedbør.

- De store nedbørsmængder kan blive et problem. Ofte er nedbøren et større problem end vinden. Når stormen rammer, er det hårdest ude ved kysten. Det kender vi herhjemmefra, hvor det også altid er værst i yderste klitrække, fortæller Andreas Nyholm.

I Den Dominikanske Republik har Isaias forårsaget store oversvømmelser. Her står en dreng uden for et hus, hvor bamserne er hængt til tørre efter uvejret.

Isaias er de seneste dage blandt andet gået hen over Puerto Rico, Den Dominikanske Republik og Bahamas. Noget af tiden som en kategori et-orkan.

De største skader er udløst af de enorme mængder nedbør, der altid følger med et tropisk uvejr. Det har udløst jordskred og pludselige oversvømmelser.

Oversvømmelserne har været værre end vinden. Her er jorden skyllet væk under huset, der efterfølgende er styrtet sammen.

Blandt andet fik blev en kvinde skyllet bort, da hun forsøgte at krydse en oversvømmet bro.

Det var frygtet, at Isaias kunne ramme Florida med fuld styrke, men den har holdt sin bane ud for kysten.

Indbo skyllet ud fra folks hjem ligger i bunker på gaden.

Ifølge det amerikanske orkanvarslingscenter NHC har Isaias en vindhastighed på omkring 31 meter i sekundet svarende til 112 kilometer i timen, og der er som nævnt fortsat risiko for, at den igen kan komme op i orkanstyrke.

Isaias kan give op til 180 millimeter regn på meget kort tid på sin vej op over land. Til sammenligning falder der omkring 750 millimeter nedbør i Danmark om året.

Uvejret dækker et enormt område.
North Carolina forventes at blive landgangspunkt.
Isaias bevæger sig langs østkysten.